«Vanemaealised ei vingu ega ole nii ambitsioonikad, neil pole väikesi lapsi ja nad oskavad vene keelt,» need on mõned vanemaealiste töötajate plussid, mille tööandjad tõid välja uuringus «Vanemaealised tööturul».

Kõige sagedamini nimetasid tööandjad 50-74-aastaste töötajate plussidena stabiilsust, kohusetunnet, lojaalsust ja usaldusväärsust, vastutustunnet, tasakaalukust, suhtlemisoskust, suuremat tööle pühendumist ja rahulolu töötingimuste ja palgaga, distsiplineeritust ning väikeste laste puudumist. Mõned tööandjad tõid eelisena välja selle, et vanemaealised võtavad vähem haiguspäevi, mis on eeldatavalt seotud kohuse- ja vastutustundega. Plussideks pidasid tööandjad ka seda, et vanemaealised on eluaeg organisatsioonis töötanud, neil on töö tegemise harjumus, nad peavad paremini kinni sisekorraeeskirjadest, oskavad oma tööd ning neil on rohkem aega tööle pühenduda.

Võrreldes nooremaealistega näevad tööandjad vanemaealiste eelistena ka seda, et nad on rahulikumad, heasoovlikud, järjepidevad, tasakaalukad, paindlikud, täpsed ning motiveeritud. Huvitavate eelistena toodi veel teiste seas välja, et vanemaealised töötajad ei vingu, nad ei ole nii ambitsioonikad, nad on vastupidavad, oma asutuse patrioodid, nad on hea kasvatusega, neil on sotsiaalsed tagatised, oskavad vene keelt ning et neil on asutuses nö õpetaja funktsioon. Mõni 201st küsitletud ettevõtjast leidis aga, et eakama töötajaskonna puhul ei ole eeliseid võrreldes nooremate töötajatega.

Peamiste puudustena näevad tööandjad vanemaealise töötajaskonna puhul terviseprobleeme, töövõime langust ehk aeglast töötempot ning tööviljakuse vähenemist ja seda, et vanemaealised töötajad väsivad kiiremini. Probleemina nähakse ka vanemaealiste vastuseisu uuendustele ja muudatustele ning väheldast valmisolekut nendega oma töös kohaneda ehk eelkõige oskamatust kaasaegse tehnikaga töötada ja arvutit kasutada.


Toimetas: Kristina Traks