Priit Simson, arvamustoimetaja

Paljude inimeste töögraafik on ilmselgelt tervist kahjustav, ütleb Tartu ülikooli kliinikumi töö­ter-
vishoiu arst Kadri Hunt.

Hiljaaegu oli Eesti Päevalehes juttu turvatöötajast, kes töötab 24 tundi järjest ja seejärel on tal kolm päeva puhkust. Ta on üle 50 aasta vana. Milline on teie kui töötervishoiu spetsialisti hinnang sellisele graafikule?

Ma arvan, et see pole kindlasti õige asi. Isegi siis, kui ta on täiesti terve, pole see õige. Kuid tuleb arvestada, et üle 50-aastastel võib olla juba tervisehäireid. Veidi sõltub hinnang ka sellest, kas ta lihtsalt jälgib monitore või ta ka liigub, aga kindlasti ei pea ma õigeks 24-tunnist vahetust. 12 tundi on äärmine piir.

Üks teine töötaja kirjutas hiljuti, et temal on 15-tunnised tööpäevad. Mis vaevused inimestel sellise töögraafiku puhul tekkida võivad?

Välja võivad lüüa asjad, mis otseselt polegi sellest tööst põhjustatud. Ilmnevad vererõhuhäired, südameprobleemid, suhkruhaigus. Infarkti- ja insuldirisk on väga suur. Kui on istuvat laadi töö, näiteks monitoride jälgimine, siis tekivad tugielundkonna probleemid. See ei puuduta üksnes turvatöötajaid, vaid ka teisi, kes töötavad sundasendis, arvuti taga, kontorites.

Kui sageli te puutute kokku inimestega, kelle töövahetus on üle 12 tunni pikk?

Viimasel ajal järjest harvemini. Näiteks taastusraviosakondade ja hooldekodude põetajate puhul, neil, kes käivad tööle kusagilt kaugemalt, võib seda ette tulla. Kui nad kusagilt kaugelt, maapiirkondadest tööle tulevad, siis nad tahavad, et see vahetus oleks pikem, ei pea nii palju edasi-tagasi sõitma, saavad ka kauem vabad olla. Taastumine vahepealsete päevade jooksul on üsna individuaalne.

Aga kui tihti pöörduvad teie poole inimesed, kellel on mitu töökohta?

Palju. Kasvõi meditsiinitöötajad töötavad selle piirini, mis pole enam tervislik – kiirabitöötajad töötavad kiirabis täiskohaga ja haiglas täiskohaga. Ma ei kujutagi ette, kuidas see on võimalik. Üksikemad rabavad mitmel kohal. Teinekord teine töökoht on küll väiksema koormusega.

Kui sageli esineb ületöötamist?

Palju, ja mitte ainult töötamisest, vaid ka tööga paralleelselt õppimisest. Küll see inimene tunneb südamehäireid, kloppimist, küll teda uuritakse ja puuritakse, kuid välja tuleb, et asi on ikka ületöötamises.