Toimetaja: Aive Mõttus, Maaleht

Lugeja küsib:
Minu suhted tööandjaga ei ole kõige paremad. Nüüd, möödunud nädalal tegi tööandja mulle kirjaliku hoiatuse tööle hilinemise eest, kuna jäin esmaspäeval tööle hiljaks umbes pool tundi.

Ütlesin tööandjale, et mina ennast süüdi ei tunnista, kuna hilinesin tööle raskete talviste teeolude tõttu. Kas ma saan seda mulle ülekohtuselt tehtud hoiatust kuidagi vaidlustada, näiteks töövaidluskomisjoni kaudu?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski:

Kuni 30. juunini 2009. a. töölepinguga töötajate osas kehtinud töötajate distsiplinaarvastutuse seadus (TDS) lubas töötajatel vaidlustada ühe kuu jooksul neile määratud distsiplinaarkaristuse – noomituse. Selleks pidi töötaja pöörduma vastavasisulise avaldusega kohaliku töövaidluskomisjoni poole, kes vaagides kõiki asjaolusid kogumis, võis töötajale määratud distsiplinaarkaristuse ka tühistada.

Hoiatus ei ole olemuslikult distsiplinaarkaristus, kuigi töötajale hoiatuse tegemine võib väliselt sarnaneda noomituse avaldamisega, kuna mitmed tööandjad vormistavad ka hoiatusi, sarnaselt noomitusega, käskkirjaga, tehes selle töötajale teatavaks allkirja vastu. Hoiatus on töötaja tähelepanu juhtimine mingile tõsisemale rikkumisele, millisele võib järgneda sama tegevuse kordumisel töölepingu ülesütlemine.

Hoiatus on teatud juhtudel lausa töölepingu ülesütlemise kohustuslikuks eelduseks. Nii sätestab kehtiva töölepingu seaduse (TLS) § 88 lõige 3 järgmist: „Tööandja võib töölepingu töötaja kohustuse rikkumise või tema töövõime vähenemise tõttu üles öelda, kui ülesütlemisele on eelnenud tööandja hoiatus.“

Töötajapoolsete rikkumistena, mis võimaldavad töötajale töölepingu üles öelda, käsitleb seadus esiteks sellist olukorda, kui töötaja on hoiatusest hoolimata eiranud tööandja mõistlikke korraldusi või rikkunud töökohustusi (TLS § 88 lg 3) ning teiseks juhtumeid, kui töötaja on tööandja hoiatusest hoolimata viibinud tööl joobeseisundis (TLS § 88 lg 4).

Seega kokkuvõttes, hoiatust töövaidluskomisjonis eraldi vaidlustada ei saa. Küll aga tuleb töötajale tehtud hoiatus seal sisulisele arutusele sellisel juhul, kui töötaja vaidlustab hoiatusele järgnenud tööandjapoolse töölepingu ülesütlemise töövaidluskomisjonis.