Valitsus on peatanud töö sotsiaalmaksulae kehtestamise küsimuses, selgub täna valitsuses heaks kiidetud uuendatud valitsuse tegevusprogrammist.

1. jaanuarist 2014 oli valitsusel plaanis kehtestada sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osale lagi töötasu osalt, mis ületab 4000 eurot kuus. See tähendab, et üle 4000 euro kuus teenivate inimeste pealt ei oleks tööandja pidanud 4000 eurot ületavalt osalt maksma sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa, mis on 20 protsenti brutopalgast.

Sotsiaalmaksulage toetasid tööandjad ja eriti Teenusmajanduse Koda. Opositsioonierakonnad olid selle suhtes väga kriitilised, ka mitmed eksperdid kahtlesid, kas taoline meede aitab ikka kaasa tuua kõrgepalgaliste spetsialistide sisserännet Eestisse.

Kuna avaliku arvamuse seisukoht sotsiaalmaksulae kehtestamise suhtes oli kriitiline, ei hakanud rahandusministeerium selle eelnõu välja töötama ning uues valitsuse tegevuskavas on märge, et tegevus selle punktiga on peatatud.

Viimasel ajal on seetõttu meedias välja tuldud ka kompromissettepanekutega, mille kohaselt võiks sotsiaalmaksulae kehtestamine olla osa laiemast maksumuudatuste paketist, millega seatakse sisse ka mingis mahus sotsiaalmaks dividendidele. Nimelt võtavad paljud väikeettevõtjad oma töötasu välja dividendidena, säästes niimoodi sotsiaalmaksu pealt. Valitsus aga dividendide sotsiaalmaksustamist ei poolda.