Ann-Marii Nergi

Ees ootav üleeuroopa­lisele maksesüsteemile üleminek tekitab suurt kulu ja palju segadust.

Swedbanki arveldustoodete arendusdivisjoni juhi Olavi Lepa sõnul läheb SEPA-maksetele üleminek 1. veebruarist 2014 Eesti turul tegutsevatele ettevõtetele ja pankadele maksma miljoneid eurosid — ainuüksi Swedbank on arvestanud mitme miljoni eurose investeeringuga.

Nimelt läheb Eesti tuleva aasta algul üle ühtsetele euromaksete piirkonna (Single Euro Payments Area ehk SEPA) standarditele. Selleks peavad ettevõtted uuendama raamatupidamistarkvara, inimesed harjuma pikemate kontonumbritega ja arvestama, et otsekorralduse teenuse asemel tuleb kasutada e-arve teenust. Pankade ülesanne on kõik need muudatused erinevate kanalite vahel ühilduma panna.

Eesti 100 000 aktiivsest ettevõttest tegelevad asjaga või on SEPA kohta oma kodupangast infot saanud heal juhul ainult paar tuhat firmat, nende seas on ka 50–60 suurettevõtet, kellele tehakse enamik otsekorraldusmaksetest. Kuigi riik lubab üleminekuperioodi veel kuni 2015. aasta veebruarini, kehtib see ainult osale teenustele ning olulisemad muudatused tuleb teha aasta alguseks.

Laias laastus toimub SEPA-maksetele üleminekul viis suuremat muudatust, mis igaüks tekitab probleemseid küsimusi.

1. Kaovad 1,5 miljonit sõlmitud otsekorralduslepingut, mida hakkavad asendama e-arved. Selleks peavad ettevõtted ja pangad oma süsteeme muutma, kuid kliendid eraldi nõusolekut andma ei pea. Võib tekkida olukord, et firma, kes e-arve süsteemi arendada ei taha, kuid on eelnevalt otsekorraldusmakseid pakkunud, sunnib klienti nüüd n-ö ajas tagasi minema ja raha iga kord eraldi üle kandma. Näiteks ei usu Lepp, et kõik korteriühistud e-arvele üle lähevad.

2. Igale inimesele kõige käegakatsutavamaks muudatuseks on kontonumbri muutus 20-kohaliseks. Praegune kontonumber küll säilib, kuid selle ette lisanduvad maksja asukohariiki ja panka kirjeldavad koodid. Internetipangas muutuvad määratud maksete kontonumbrid automaatselt ning ka uute maksete tegemisel pakuvad suuremad pangad üldjuhul konverteerimist vanalt numbrilt uuele.