Kadri Salamäe
Delfi Majandus

Toitlustus- ja teenindusettevõtted kasutavad proovipäevi ebaseaduslikult ja ohustavad sellega nii töötajate kui ka klientide huve.

Suve hakul otsib üha enam noori endale hooajalist tööd teenindus- ja toitlustusvaldkonnas. Toitlustusettevõtted nõuavad sageli töölepürgija testimiseks proovipäeva.

Eestis kehtivate seaduste järgi võib aga proovipäevale kutsuda vaid inimese, kes on arvel Eesti Töötukassas, teistel juhtudel satuvad ettevõtted pahuksisse seadusega, mille rikkumine toob kaasa suured trahvid.

"Proovipäevi seaduses ette nähtud ei ole ja töötaja ei pea sellega nõustuma,“ ütles tööinspektsiooni avalike suhete spetsialist Sander Sõõrumaa.

„Töötaja proovimiseks on töölepingu seaduses ette nähtud katseaeg, mis on töösuhte esimene etapp," lisas Sõõrumaa.

Mehe sõnul kannatavad tasuta proovipäevade tõttu lisaks töötajatele ka kliendid, keda teenindavad tervisekontrolli läbimata inimesed otse tänavalt.

Noormees, kes on kolm aastat töötanud toitlustuses, märgib, et pea iga ettevõte on temalt nõudnud töökoha saamiseks proovipäeva. Ta peab ebaausaks, et inimene peab mitu tundi tasustamata tööd rügama ilma kinnituseta, et ta lõpuks tööle võetakse.

"Toitlustusasutused suhtuvad tööle pürgijatesse kui meeleheitlikesse, kes teevad ükskõik mida, et töökohta saada ja kasutavad ära tasuta tööjõudu, vestlustel on mainitud ka toitlustusettevõtete kirjutamata reeglit, mille kohasel võib lausa kolm proovipäeva teha," ütles noormees.

Noormees mõistab proovipäevade vajalikkust, kuid leiab, et sellisel juhul peaksid ettevõtted siiksi maksma.

Tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Meeli Miidla-Vanatalu sõnul toovad tööandjad sageli vabanduseks, et töötaja on tulnud kedagi asendama, kes on haiguslehel, kuid töötaja tunnistusega ebaseaduslikust proovipäevast saab juba alustada väärteomenetlust.

Ebaseaduslikult proovipäevale rakendatud töötaja eest on siiani kõige suurem trahv olnud 800 eurot. "Tööinspektsiooni läbiv sõnum töötajatele on, et ärge laske end pügada, ärge töötage töölepinguta, ärge tehke seadusliku aluseta tasuta proovipäevi," ütles Sõõrumaa.