Lugeja küsib: Olen praegu rasedus- ja sünnituspuhkusel. Kui tahan jääda lapsehoolduspuhkusele või tahab seda teha lapse isa, siis millal tuleb teha tööandjale avaldus? Kas avalduse peal tuleb ära märkida ka lapsehoolduspuhkuse lõppemise kuupäev?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Valdmets:

Töölepingu seaduse kohaselt on emal või isal õigus saada lapsehoolduspuhkust kuni lapse 3-aastaseks saamiseni. Lapsehoolduspuhkust on õigus kasutada ühes osas või ositi igal ajal kuni lapse 3-aastaseks saamiseni. Eeldatakse, et lapsehoolduspuhkusele jäämisest või lapsehoolduspuhkuse katkestamisest teatab töötaja tööandjale 14 kalendripäeva ette, kui pooled ei ole kokku leppinud teisiti.

Korraga on lapsehoolduspuhkuse kasutamise õigus ühel isikul. Seega on võimalik võtta lapsehoolduspuhkust näiteks alguses ühel vanemal, siis teisel vanemal, vahepeal üldse mitte võtta ning hiljem seda õigust uuesti kasutada.

Avalduses ei ole kohustuslik märkida lõpukuupäeva, sest seadusest tuleb õigus, et see võib kesta kuni lapse 3-aastaseks saamiseni ning lapsehoolduspuhkust on õigus kasutada ühes osas või osade kaupa igal ajal. Lapsehoolduspuhkuse katkestamisest tuleb samuti teatada tööandjale 14 kalendripäeva ette, kui pooled ei ole kokku leppinud teisiti.