Toimetas: Lemmi Kann

Kui inimene on nõustunud tegema tasuta juhatuse liikme tööd, ei tähenda see sotsiaalministeeriumi hinnangul seda, et ta on ilma tööta ja kuidagi muud moodi tasustatud ei saa.

Sotsiaalministeerium tahab seadusemuudatusega vältida nende isikute töötuna arveleolekut, kes tegelikult ei ole ilma tööta, märgitakse eelnõu seletuskirjas.

Praegu kehtiva regulatsiooni puhul ei ole määrava tähtsusega, kas isik on ilma tööta, ehk kas ta tegutseb juhtimis- või kontrollorgani liikmena või mitte, vaid see, kas ta saab selle eest tasu või mitte või kui suurt tasu ta saab. Tasu saamise või mittesaamise põhjal reaalselt töötava inimese töötuna arvelevõtmine ei ole aga sotsiaalministeeriumi hinnangul põhjendatud.

Ministeerium leiab, et kehtiva tööturuteenuste ja -toetuste seaduse järgi on juriidilise isiku juhtimis- ja kontrollorgani liikmed töötuna arvelevõtmisel eelisseisus võrreldes võlaõiguslike teenuse osutamise lepingute alusel töötavate isikutega ja füüsilisest isikust ettevõtjatega. Teenuse osutamise lepingu alusel töötavat inimest ei võeta töötuna arvele. Kusjuures ei ole oluline, kas ta saab tasu või mitte.

Analoogselt ei võeta töötuna arvele füüsilisest isikust ettevõtjana tegutsevat isikut (FIE) lähtudes sellest, kas ta saab tasu või mitte. FIE-t ei võeta töötuna arvele, kui ta on kantud äriregistrisse. Asjaolu, kui edukas on tema tegevus ja kas ta saab tasu või mitte, ei ole töötuna arvelevõtmise puhul oluline, sest selle põhjal ei saa otsustada, kas ta on ilma tööta või mitte.

Juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikme ülesannete täitmisega võib isik nõustuda ka siis, kui ta selle eest tasu ei saa. Näiteks juhatuse liikme leping on käsundusleping, mille puhul ei pea tasu maksma. Samas ei tähenda see seda, et juhatuse liige ei peaks oma ülesandeid täitma - äriühingut juhtima, esitama majandusaasta aruande jms.

Seega ta ei ole ilma tööta ja tema töötuna arvelevõtmine ei ole põhjendatud, leiab ministeerium.

Seletuskirjas märgitakse, et tasuta tegutsemine juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmena on isiku vaba tahe ja kui ta on nõustunud tegema tasuta tööd, ei tähenda see siiski seda, et ta on ilma tööta. Lisaks ei tähenda juhtimis- või kontrollorgani liikmena tasuta tegutsemine tingimata seda, et isik üldse tasu ei saa. Näiteks äriühingu juhatuse liige, kes on samas äriühingus ka osanik, võib tasu saada muul viisil, näiteks dividendidena, kuluhüvitisena või mõnel muul moel.

Erisus on ette nähtud sihtasutuse, mittetulundusühingu ja –ühistu liikmete osas, kes võib töötuna arvel olla, kui saab väiksemat tasu kui pool töötasu alammäära.