Kristjan Pihl
Ann-Marii Nergi

Kiire palgakasvu taga on ekspertide sõnul töötajate puudus. CV Keskuse uuringu järgi pole aga Eesti inimesed ikkagi oma töötasuga päris rahul.

„Vähemalt seitse–kaheksa aastat pole [palk] tõusnud ja lähiajal ei tõuse ka,” pahurdas staažikas veoautojuht Ivo (50) küsimusele peale, millal tööandja viimati tema palka suurendas. Eesti Päevaleht korraldas eile tänavaküsitluse, kus uurisime, mil määral on tagasihoidliku majanduskasvu oludes Eesti tööandjad alluvatel palka suurendanud. Selle ajendiks olid statistikaameti eile avalikustatud kolmanda kvartali tulemused, mille järgi on Eesti keskmine brutopalk aastaga teinud hüppelise tõusu – keskmiselt 8,8% ja reaalpalgana 5,8%, milles on arvesse võetud ka tarbijahinnaindeksi muutuse mõju.

„Küsige neilt, palju nemad teenivad, ja te kukute pikali,” osutas autojuht lähedalasuva tankla klienditeenindajate poole. Ta põhjendas, et müüjatele pakutav palk on praegu niivõrd madal, et harvad pole isegi juhud, kui ettevõttel tuleb neid pealinna tööle värvata lausa Ida-Virumaalt. „Lasnamäelt ei tule sul keegi 250–300-eurose palga eest nii pikki päevi rügama.”

Küll aga kinnitasid Eesti Päevalehele mitmed ettevõtjad, et on viimasel ajal osa alluvate palka suurendanud. Omajagu mängib selles rolli turul süvenev tööjõupuudus ja soov motiveerida parimaid töötajaid. „Häid inimesi on raske leida,” kordas kinnisvaraarendusfirma Metro Capitali juhatuse liige Ain Kivisaar lihtsat tõde. „Kui sa tahad enda juurde kõige paremaid inimesi, siis pead olema valmis ka turu mõistes tipp-palku maksma.”

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina rõhutas palgakasvu kommenteerides, et järjest rohkem määrab töötaja ise oma palka. „Juba mitmendat kvartalit järjest palgakasvu kiirenemine viitab selgelt tööjõupuudusele,” sõnas ta. „Alates 2011. aasta algusest on tööjõukulu kasvanud tootlikkusest kiiremini, see aga nõrgestab ettevõtete võimet majandusprobleemide korral töökohtasid säilitada,” viitas Mertsina palgaralli võimalikele negatiivsetele tagajärgedele. Eesti majanduskasv aeglustus ja oli kolmandas kvartalis 0,4%. 2013. aasta alguses räägiti optimistlikult veel 3% kasvu väljavaadetest.

Ühekordne või püsiv?

Statistikaameti andmeil on üheks palgakasvu vedajaks info ja side valdkond, milles töötavate inimeste töötasu suurenes 2013. aasta kolmandas sektoris koos preemiate ja lisatasudega 14,4%. Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu (ITL) presidendi ja tarkvaraarendusfirma Tieto juhi Anneli Heinsoo sõnul tuleneb palkade hoogne kasv aga tööjõu ehk heade spetsialistide puudusest. Palgakasvu mõjutavad rahvusvaheliste ettevõtete arenduskeskused, mida järjest rohkem Eestisse tuuakse. „Siin ei saa kindlasti öelda, et kogu sektor veab palgakasvu, vaid suurenevad ikkagi spetsialistide palgad. Ma tahaks loota, et nii on see igas teiseski sektoris. IT-s näiteks vajatakse arendajaid, analüütikuid ja süsteemi-administraatoreid,” kirjeldas Heinsoo. Ta arvas, et nii kiire palgatõusu puhul on pigem tegemist ühekordse hüppega, millega on teistele Euroopa riikide palgatasemetele lähemale jõutud ja siin see ka aeglustub.

Vastupidi Heinsoole kirjutas majandusekspert Maris Lauri oma blogis, et kiires palgakasvus pole midagi üllatavat ja see püsib suhteliselt tugevana. Selleks tuleb tugev surve näiteks väikesepalgalistelt ametikohtadelt, sest hinnad on tõusnud palju kiiremini kui palgad. „Võib mõista, miks just sellesse gruppi kuuluvad inimesed lähevad Soome tööle või vähemalt kaaluvad seda tõsiselt. Seda on ka tööandjad tajunud ja seetõttu ongi palgatõus kiirenenud,” selgitas ta.

Lauri sõnul hiljemalt järgmise aasta teisest kvartalist palgakasv mõnevõrra pidurdub, kuid ettevõtetel on viimane aeg mõelda sellele, mida tulevikus teha, sest see aeglustumine on tõenäoliselt lühiajaline. „Muidugi võib alati loota, et tuleb uus hull kriis, mis võimaldab jälle palku kärpida… Sellele lootusele äriplaani ja tuleviku ülesehitamine võib aga olla üpris riskantne ettevõtmine maailmas domineerivaks saanud pessimismimeeleoludest hoolimata,” kirjutas Lauri.

Statistikaameti palgatabelis on kõige madalamal majutus-ja toitlustusvaldkond. „Meie sektoris on ettevõtjad pigem tagasihoidlikud ja ei julge palku suurelt tõstma hakata,” sõnas Eesti hotellide ja restoranide liidu tegevjuht Raigo Triik. „Kui sa kvalifitseeritud tööjõudu enam ei leia, siis paratamatult oled sunnitud palka tõstma, et leida ja hoida enda juures häid töötajaid. Nii palju populaarsemaid teenusvaldkondi on juurde tulnud nagu disain või IT, et lihtne teenindaja amet ei ole nii atraktiivne.”

Tema sõnul soovib liit koostöös maksuametiga vähendada sektoris väga levinud ümbrikupalkasid. Kuna „mustalt” töötajale maksmine on ikka veel tavaks, võivad siin tekkida Triigi sõnul ka statistilised vead – ametlikult näidatakse, et töötaja saab miinimumpalka, aga tegelikult kätte saab rohkem. See on ka üks põhjustest, miks majutus ja toitlustusvaldkond kõige madalama astme peal on.

Statistikas pidevalt avalduvatest palgakasvu protsentidest hoolimata toob CV Keskuse äsjane tööturu-uuring esile, et inimesed ei ole ikkagi oma palgaga rahul. „40% inimestel puudub igasugune motivatsioon oma tööd jätkata, 75% oleksid nõus töötama välisriigis ja 86% inimestest käib haigena tööl, et palgas mitte kaotada,” võttis uuringu tulemused kokku CV Keskuse turundusjuht Henry Auväärt. Samal ajal kavatseb 38% ettevõtetest järgmise kuue kuu jooksul palkasid suurendada, enim lubati palgatõusu IT, tervishoiu ja toitlustuse sektorites.

Tänavaküsitlus: Mida arvate eestlaste palkadest?

Anvar Kruus (34)
tantsustuudio DanceAct juht

Mina ei arva, et Eesti inimesed on jõukamalt elama hakanud, pigem mõtlevad nad lihtsalt rohkem selle peale, kuidas elus paremini hakkama saada. Nad on hakanud oma väärtusi ümber hindama. On ammu teada ütlemine, et rikkus ei teki üleöö. Kui oma tööga lisaväärtust ei loo, ei saa ka palgad mingil moel suureneda.

See oli vist suurtööstur Enn Veskimägi, kes ütles, et inimesed teenivad just nii suurt palka, mille nad on välja teeninud. See kõlab karmilt, aga mulle tundub, et õiglaselt. Me elame banaanivabariigis, kus ei toodeta, vaid võetakse igal võimalikul moel vaheltkasu ja seetõttu olen tema karmide sõnadega nõus, sest isegi buumiajal oli eestlaste jõukuse taga tegelikult võõras raha. Võlg on võõra oma.

Meie oma ettevõttes oleme üritanud hoida palgad motiveerival tasemel, teisiti pole lihtsalt võimalik. Viimasel ajal olen tõstnud oma alluval palka isegi rohkem kui 10%. Ta küsis ja ka sai, sest küsimine oli igati õigustatud. Andekatel ja püüdlikel inimestel läheb igal ajal hästi.

Tatjana Galutvo (50)
Tallinna Vanalinna haridus-kolleegiumi õpetaja

Mul pole palk viimasel ajal olulisel määral suurenenud. Mõni aeg tagasi lubati kõigile õpetajale oluliselt rohkem palka, aga kokkuvõttes tõusis see ainult 5% . Pärast palgatõusu teenin pea 50 euro võrra rohkem. Minu jaoks oleks ideaalne palk 2000 eurot.

Ain Kivisaar (35)
AS-i Metro Capital Management juhtaja

Olen tööandja ja seetõttu istun palgaläbirääkimistel hoopis teisel pool lauda. Oleme ettevõttes sel aastal palku suurendanud. Ehkki mitte päris 9%, veidi vähem. Olulisi inimesi tuleb enda juures kinni hoida ka halval ajal. Mõne aasta taguse ajaga võrreldes on õnneks olukord kinnisvaraturul paranenud ja saame ka rohkem palka maksta.

Triine Viirmann (18)
Tallinna ühisgümnaasiumi õpilane

Lõpetan tuleval kevadel 12. klassi. Pärast seda lähen edasi õppima ülikooli.

Esialgu tahaksin oma töökohal teenida kindlasti vähemalt keskmist palka. Sellest madalama palgaga on minu meelest väga raske ära elada. Kui ma õigesti mäletan, peaks keskmine palk olema umbes 800 eurot. Umbes niipalju võiks ka teenida, sest alla selle oleks küll raske hakkama saada, eriti kui sul on vaja ka näiteks korterit üürida.

Plaanin pärast lõpetamist minna õppima Tallinna tehnikaülikooli logistikat. Peamiselt sellepärast, et see pakub mulle valdkonnana huvi ja ma ei olegi millelegi muule tõsisemalt mõelnud. Aga kindlasti on ka eeldatav palk erialavalikul mingis mõttes määrav.

Mulle tundub, et palkadest räägitakse Eestis viimasel ajal väga palju, nii palju, et lausa väsitama hakkab. Ülemäära sellele teemale ma aga kindlasti tähelepanu ei pööra.

Võtkem või miinimumpalga – see on ikka veel nii madal, et sellega ära küll ei ela.

Vaata graafikut digilehest http://ajaleht.epl.ee/digi/2637#!p/3