Agne Narusk

Seni on riiklik karjääri­teenuste süsteem tege­lenud valdavalt noorte ja töötutega.

Järgmisest aastast võivad töötukassa keskustesse karjäärinõustaja jutule minna ka need, kel töökoht olemas. Selle ajani on tasuta teenus mõeldud üksnes töötutele ning tööotsijatele, kel käes koondamisteade.

See pole ainus uuendus, mis peaks aitama tööinimesel elada pikka ja õnnelikku tööelu – kogu riiklik karjääriteenuste süsteem on oma huviorbiiti tõstnud need, kel töötusega probleemi parasjagu pole. Tööturg teatavasti on aga heitlik. Vähetähtis pole seegi, et inimene teeks tööd, mis talle meeldib, või püüaks selleni jõuda ning oskaks vajadusel töö- ja haridusteemalistele küsimustele vastuseid leida, põhjendas töötukassa teenusejuht Lana Randaru.

Praegu töötud ja noored

Praegu näeb riiklik karjääriteenuste süsteem laias laastus välja järgmine: töötukassa klientidega tegeleb karjäärinõustaja juhul, kui koos töötukassa konsultandiga leitakse, et see on vajalik. N-ö inimene tänavalt võib iga kell sisse astuda karjääriinfo tuppa, kus tema kasutuses on internet ja infomaterjalid. Seal saab ta otsida infot, kirjutada valmis oma CV, kandideerida töökohale, vajadusel paluda abi infospetsialistilt jne. Silmast silma konsultatsioon karjäärinõustajaga igaühe õiguste hulka veel ei kuulu.

Kuni 26-aastased huvilised saavad kõigis oma tööelu puudutavates küsimustes pöörduda tasuta maakondlikesse karjäärinõustamiskeskustesse, mis 1. septembrist hakkavad Rajaleidja keskuste nime kandma. Neile, kel vanust rohkem ja töökoht olemas, kuid sooviks tööelult enamat, sai mõne nädala eest valmis põhjalikult täiendatud Rajaleidja infoportaali täiskasvanutele mõeldud osa. Sealt on võimalik leida vastuseid nii tööseadusandlust puudutavatele küsimustele kui ka näiteks sellele, kuidas tööl terve püsida, kuidas töö kõrvalt õppimist korraldada, kust saab tööinimene tuge, kui pereprobleemid ei lase tööle pühenduda jpm. Kogu ettevõtmist koordineerib SA Innove. Küsimusele, kas kunagi saab karjäärinõu ka keskustesse kohapeale küsima tulla, vastas Innove karjääri ja nõustamisteenuste arenduskeskuse juhataja Margit Rammo, et sinnapoole jõudumööda liigutakse. Praegu suunatakse täiskasvanud pigem arvuti taha iseseisvalt infot otsima. Kogemus täiskasvanute nõustamisel on olemas: eelmisel aastal pakuti seitsme kuu jooksul tasuta karjääriinfot ja -nõustamist kutse- ja erihariduseta töötavatele täiskasvanutele Kesk-Eestis, Saaremaal, Tallinnas ja Põlvas.

Kui töötukassa pakub karjääriteenust riigi raha eest, siis SA Innove Rajaleidja projekt maakondlike keskuste ja uuenenud portaaliga toetub Euroopa Liidu tugifondide rahale. „Me ei taotle selleks vahendeid lühiajalistest projektidest. Taotlesime raha pikemast programmist, et teenuste osutamisel oleks järjepidevust ning ettevõetu ei jääks pooleli,” lubas Rammo.

Töötajad infopuuduses

Seniste maakondlike õppe- ja karjäärinõustamiskeskuste asendamine Rajaleidja keskustega on seotud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muudatusega, millega riik võtab väikevaldade õlgadelt õppenõustamise kohustuse. Ministeeriumite kokkuleppe järgi vastutab kogu valdkonna arendamise ja koordineerimise eest nüüd haridus- ja teadusministeeriumi sihtasutus Innove.

54% tööealisest elanikkonnast ehk ligikaudu 300 000 inimest vajaks täiendavat infot õpingute või tööga seonduvate valikute kohta, näitas SA Innove karjääriteenuste süsteemi uuring 2011. aastal. Neist omakorda pooled, enamjaolt vanuses 27–35 eluaastat ja kõrgharidusega, peavad karjäärinõustamisteenuse kättesaadavust pigem keeruliseks. Uuring tõi välja sellegi, et 40% töötajatest pole oma praeguse töökohaga rahul ning vajaks muutusi.

Täiskasvanute karjääriabi

•• Portaalist Rajaleidja www.rajaleidja.ee/taiskasvanu

•• E-kursus http://karjaarinou.ee

•• Kuni 26-aastastele noortele Rajaleidja keskustes (praegustes õppe- ja karjäärinõustamiskeskustes)

•• Karjääriinfotoad töötukassa keskustes kõigile; karjäärinõustamine registreeritud töötutele ja koondamisteate saanutele

•• Heategevuslik tasuta nõustamine keerulises majanduslikus olukorras inimestele, mida teevad karjäärinõustajate ühingu liikmed Tallinnas, Tartus, Raplas, Viljandimaal, loe: www.kny.ee

•• Ülikoolide karjäärikeskused tulevastele ja praegustele tudengitele ning vilistlastele

•• Tasuline teenus personaliotsingu- ja konsultatsioonifirmadelt ning ettevõtjatest karjäärinõustajatelt (nt aaretesaar.ee, karjaaripold.ee, fontes.ee).

•• Karjääriteenused – karjääriõpe, karjääriinfo vahendamine, karjäärinõustamine.

•• Karjäär – eneseteostus, elukutsevalik, astumine tööellu, koolitustel osalemine, elukestev õpe, hobid, suhted lähedaste ja iseendaga, pensionile jäämine, tegevus pensionipõlves. Arusaam, et karjäär tähendab liikumist alt üles, on vanamoodne.