Agne Narusk

1. maist ei registreerita töötuks juhatuse liikmeid, aga rohelise tule said omastehooldajad.

Eestis on ligikaudu 15 000 inimest, kellele omavalitsus maksab hooldajatoetust. Napist 15–25 eurost, olenevalt ühe või teise omavalitsuse võimusest, sai kõigutamatu takistus siis, kui hooldaja tahtis end töötuna arvele võtta. Siis loeti toetus justkui töötasuks, aga töötasu saajat keelas seadus töötuna arvestamast.

1. maist jõustus omastehooldajate jaoks oluline seadusemuudatus: edaspidi saavad töötuks registreeruda ka lähedast kodus hooldavad inimesed, kelle hulgas on Puutepunkti andmetel tööealisi umbes kolmandik.

Ja teistpidi: töötustaatust ei saa lõpetada, kui elu sunnib sel ajal omastehooldajaks hakkama.

„Kas midagi muutub, on küsitav, aga igal juhul on see kergendav,” ütles viiendat aastat Järvamaal töötuna oma 85-aastast ema hooldav Ilse (nimi muudetud). „Küsitav seepärast, et saaksin tööl käia vaid osaajaga, kuid minu tingimustele sobivat tööd on siit lähedusest väga raske leida.” Ilse sõnul on hea seegi, et ametliku töötuna on tal võimalik kasvõi kasulikku koolitust saada, mis võiks tööle aidata. Omastehooldajad on seda oodanud aastaid, probleemile on viimasel ajal jõuliselt tähelepanu pööranud ka omastehooldajate liit.

Juhatuse liikmed ilma

Samal ajal hakkas kehtima teinegi tööturuteenuste ja -toetuste seaduse muudatus: enam ei võeta töötuna arvele äriühingu juhte ja prokuriste. Varem võis juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liige olla töötuna arvel siis, kui ta ei saanud selle eest tasu, aga nüüd võib samal tingimusel arvele tulla üksnes mittetulundusühingu ja sihtasutuse juht. Neile juhatuse liikmetele, kes 1. mai seisuga olid juba töötukassa hingekirjas, anti võimalus arvel olla kuni 1. novembrini.

Aprillis oli töötuna arvel ligi 4400 inimest, kes olid mõne juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmed. See teeb 10,7% kõigist registreeritud töötutest, on Ärileht varem esile toonud.

Töötuna arvele

Töötuna ei võeta arvele ka inimest, kes on:
••alla 16-aastane
•• kantud maksukohustuslaste registrisse FIE ettevõtte tegevuses osaleva abikaasana
•• õppeasutuse statsionaarses õppes või täiskoormusega õppes õppija
••ajateenistuses

Loe lisaks: www.tootukassa.ee

Töötuks internetis

Töö kaotanud või koondamisteate saanud inimesed ei pea enam tingimata töötukassa järjekorras seisma. Enda töötuna või tööotsijana arvele võtmise avalduse saab esitada ka veebis, nagu ka avalduse töötuskindlustushüvitise või töötutoetuse taotlemiseks. Kuid iseteeninduses avalduse täitmine nõuab korralikku arvutikasutamise oskust, internetiga sina peal olemist ja ametlike terminite tundmist. Üles tuleb laadida vajalikud dokumendid ja anda digiallkiri. Kui selleks võimalust pole, jääb alati üle teine variant ehk ise esindusse kohale tulla.

„Kõigepealt selgitame küsimustega välja, kas inimesel üldse on õigus end töötuks vormistada,” selgitas töötukassa teenusejuht Marina Radik. „Edasi tuleb täita avaldus, see vaadatakse üle ja töötukassa annab kolme kuni viie päeva pärast oma otsusest teada.” Siis saab kokku leppida ka esimese kohtumise konsultandiga. Edasistest tööotsingutest võib interneti teel aru anda kuni kolm kuud, siis tahab konsultant inimesega silmast silma rääkida.

Iseteenindusportaali ID-kaardiga sisse logides saab esitada ka vajalikud dokumendid ettevõtluse alustamise toetuse taotlemiseks ja jätkata edasist suhtlust veebi kaudu.

Agne Narusk