Õpilastele suviste malevatöökohtade loomise soodustamiseks tuleks tööandjad õpilasmalevlaste eest sotsiaalmaksu maksmisest vabastada, leiab riigikogu keskerakonna fraktsiooni liige Aivar Riisalu.

Keskerakond algatas kolm aastat tagasi eelnõu, mis oleks tööandjad vabastanud õpilasmalevlaste eest sotsiaalmaksu maksmisest.

"See eelnõu seisab tänaseni kultuurikomisjoni sahtlis," nentis Riisalu.

Paar aastat tagasi andis tollane haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo tema sõnul lootust, et asi muutub, kui tegi valitsuskabineti nõupidamisel ettepaneku kehtestada noorte töökohtade arvu suurendamiseks noortemalevate tööandjatele sotsiaalmaksu soodustuse.Täna esitas keskerakonna fraktsioon haridus- ja teadusministrile Jevgeni Ossinovskile arupärimise, milline on uue ministri seisukoht ja mille taga asi seisab. Eelnõu jäi toetuseta.

Riisalu märkis, et malevasuvi on peagi algamas ja kes ei sooviks siis oma lapsukest panna malevasse, kus ta saab nii väärtuslikku töökogemust kui ka suhelda omaealistega. Paraku on malevakohti karjuvalt vähe ja need vähesedki pakutavad kohad haaratakse esimeste minutitega, mil rühmadesse registreerumine internetis avatakse.

"Lahendus oleks iseenesest lihtne - õpilastele suviste malevatöökohtade loomise soodustamiseks tuleks tööandjad õpilasmalevlaste eest sotsiaalmaksu maksmisest vabastada. Pole aga ime, et parasjagu ettevõtjate lüpsmisega ametis olev valitsus ei ole tahtnud sellisest ettepanekust kuuldagi. Tunduvalt kiiremini reageeritakse siis, kui on vaja olnud mõnda järjekordset maksu tõsta või soodustust kaotada," rääkis Riisalu.

Praegu tagab riik seadusega kuni 19-aastaste noorte ravikindlustuse, tööandjalt aga kasseeritakse malevlase tasu pealt kogu sotsiaalmaks ikkagi sisse. Riisalu juhtis tähelepanu, et sisuliselt tähendab see topeltmaksustamist. "Selline sigadus tuleks juba iseenesest lõpetada," rõhutas riigikogulane.

Riisalu tõi välja dilemma - ühest küljest on noortel suvel tegevust vaja ja teisest küljest vajavad ettevõtted hooajatöölisi, kelle seast nii mõnigi usin töömesilane võib ettevõttes tulevikus tööd saada.

"Miks siis riik ei võiks omalt poolt lähendada osapooli ja soodustada ühtlasi noorte tööharjumuste teket? Seda enam, et ega palgalt ei maksta ainult sotsiaalmaksu, riik kogub noorte pealt jätkuvalt ka näiteks töötuskindlustusmaksu, mis on sisulisest küljest mõttetu. Mida enam malevlasi, seda enam maksuraha koguneks," ütles Riisalu.