Helen Väljataga

Praegused soojad ilmad põhjustavad paljudele ebamugavusi või lausa tervisehädasid. Kas kuum ilm on piisav vabandus töölt puudumiseks? Kas Eestis on külmapühade kõrval ka kuumapühad?

Tööinspektsioon kinnitas, et juhul kui inimene kukub näiteks tööpostil kuuma tõttu kokku, siis on tegemist tööõnnetusega. Inspektsiooni avalike suhete peaspetsialist Sander Sõõrumaa ütles, et kuumade ilmadega sagenevad pöördumised tööinspektsiooni poole. Täpset statistikat pöördumiste kohta aga ei peeta.

Kuumapühi Eestis siiski ei ole: seadus ei sätesta, milline on optimaalne temperatuur tööruumides, vaid ütleb, et töökoha õhutemperatuur ja –niiskus ning õhku liikumise kiirus peavad olema tööülesannete täitmiseks sobivad. Tööandja ülesandeks on sisustada ja kujundada töökohad nii, et töötaja suudaks säilitada töövõime ja heaolutunde. Kuna konkreetset temperatuuri töö tegemiseks ei ole kehtestatud, tuleb iga töökohta hinnata eraldi, tulenevalt töö eripäradest. Seega ei ole kuumus seaduse järgi piisav vabandus töölt puudumiseks.

Tööandjal on kohustus teha töökeskkonnale riskianalüüs ning välja selgitada potentsiaalsed ohukohad. Kuum ilm võib kahjulikuks muutuda nii välitingimustes kui sees. Kui tootmisruum on näiteks angaaritaolises hoones või seadmed ja masinad tekitavad töötamise tõttu soojust lisaks õues valitsevale kuumale, võib see töötajale kahjulikuks osutuda.

Kuidas peaks siis tööandja kuumuse vastu võitlema?

Paigaldatud peaks olema ventilatsioonisüsteem või konditsioneerid, soojust kiirgavatele seadmetele tuleks paigaldada kaitseekraanid. Tööandja peab tagama piisavalt puhkepause, eriti juhul, kui on tegemist raske füüsilise tööga. Tööinspektsioon soovitab sisse viia ka siestad, mis väldiksid töötamist suurima keskpäevase kuumuse ajal. Puhkepauside ajal peaks olema töötajatel võimalus end värskendada näiteks külma duðiga. Tööandjal on ka kohustus tagada piisava joogivee olemasolu töökohas, soovitavalt rohke mineraalainete sisaldusega.