Helve Toomla
jurist

Töötan riigiasutuses, mida reorganiseeritakse.
Mitu asutust ühinevad omavahel, ülesanded jagatakse ümber. Üksus, kus mina töötan, kaob, kuid meie tööülesanded viiakse üle teise asutuse ülesanneteks. Seega töö jätkub. Minu ametikoht kaob ja selle asemele pakutakse mulle samas valdkonnas tööd, kuid madalamal ametikohal. Kas mul on õigus mitte nõustuda uute töölepingu tingimustega ja saada koondatud?

Saan küsimusest aru nii, et küsija on töötaja avalikus teenistuses, st töötab töölepingu alusel ja tema töösuhetele kehtib töölepingu seadus (TLS). Selle seaduse § 89 lg 1 kohaselt tekib koondamise olukord siis, kui töösuhte jätkamine kokkulepitud tingimustel muutub võimatuks töömahu vähenemise, töö ümberkorraldamise tõttu või muul töö lõppemise juhul.

Siin on arvatavasti tegemist töö ümberkorraldamisega ning kui tööandjal ei ole küsijale pakkuda samasugust tööd, nagu senises töölepingus on kokku lepitud, ja töötaja ei ole nõus lepingutingimuste muutmisega, tuleb tööandjal ta koondada ehk seadusekeeli öeldes: tööleping tuleb koondamise tõttu erakorraliselt üles öelda.

Keegi ei saa töötajat sundida teistsuguste lepingutingimustega nõustuma, TLS § 12 lubab töölepingut muuta ainult poolte kokkuleppel. Ametniku koondamiseks sätestab avaliku teenistuse seadus pisut teistsugused tingimused.

Nüüd antakse puhkust jooksva aasta eest. Mõtlesin, et puhkaks sel aastal kolm nädalat ja jätaks ühe nädala järgmisse aastasse, et siis viis nädalat järjest puhata. Kas see on võimalik? Millal kasutamata puhkus aegub?

Põhimõtteliselt on võimalik, kuid tööandja peab sellega nõus olema, sest töölepingu seaduse § 68 lg 5 kohaselt antakse põhipuhkust osadena üksnes poolte kokkuleppel. Seejuures tuleb muuta ka puhkuste ajakava, mis samuti nõuab tööandja nõusolekut.

Tänavune puhkus aegub järgmise aasta 31. detsembriks.