Karjääriekspert Nicole Williams annab nõu, kuidas palgaläbirääkimistel skoorida.

1. Harjuta

Selleks, et jutuajamine mööduks viperusteta, pead enne põhjalikult valmistuma ja harjutama. Pea endaga või kaaslasega läbi paar-kolm erinevat dialoogi, mõtle, kuidas reageerid ülemuse erinevatele vastustele ja ole valmis ootamatuteks väljaütlemisteks ka ülemuse poolt.

2. Räägi ülemusega ühte keelt

Sa pead aru saama, milline on firmasisene hierarhia ja millised on tuluallikad, milline on sinu roll firmas ja kui palju sa firmale raha sisse tood ning seo oma palk ja selle suurenemine sellega, kuidas sinu suurem motivatsioon ja preemia aitaks sul veelgi paremini tööd teha ja veelgi rohkem raha firmale juurde tuua.

3. Näita end parimast küljest

Kuu aega enne palgaläbirääkimisi too oma parimad omadused ja oskused nähtavale: tule varem tööle, võta vabatahtlikult mõned ülesanded endale, otsi uusi äripartnereid ja korralda koosolekuid. Näita end võimeka juhina!

4. Anna neile võimalus võita

Ära pelga küsida rohkem, kui sa tegelikult saada loodad. Kui su eesmärk on 10%ne palgatõus, küsi 12-15% juurde. See jätab otsustajatele väikese võimaluse summat vähendada ning sina saad ikkagi seda, mida tahtsid.

5. Tee kodutööd

Palgaläbirääkimistele minnes pead olema hästi kursis, milline on sinu erialal töötavate ja sama kvalifikatsiooniga inimeste palk. Siis oskad endale seada realistlikke ootusi ning sul on see kaart tagataskust välja käia, kui läbirääkimised ei suju soovitud suunas ja ülemus püüab su väärtust meelega väiksemana näidata.

6. Ole valmis lahkumiseks

Kui olukord on juba sealmaal, et palgaläbirääkimistest sõltub sinu tulevik firmas, valmista end ette ka võimaluseks, et sa enam seal väga kaua ei tööta. Leia võimalusi ja variante tulevikuks, mis lubavad sul enesekindlalt ja tuleviku pärast muretsemata lahkumisavaldusele alla kirjutada.

7. Valmistu ka teisteks võimalusteks

Kui su ülemused ei saa või ei taha sulle palka juurde anda, ära mingil juhul ähvarda neid sellega, et sa nüüd rihma lõdvaks lased. Uuri, ehk on neil võimalik pakkuda sulle muid hüvesid: kodus töötamise võimalust, rohkem puhkusepäevi, sobivam graafik vms.

Allikas: Today.com