Kasulik.ee

Kasulikule kirjutas lugeja, kes töötab külmas keskkonnas ning on seetõttu sageli haige. Tööinspektsiooni ... aitas Kasulikul leida vastust küsimusele, kas tööandja on kohustatud töötaja palvele vastu tulema ning talle oma firmas teise töö leidma.

"Töötan külmas keskkonnas ning tervis on selle tõttu kannatada saanud ning olen tihti haige. Kuna haiguslehele jäämine tähendab mulle majanduslikult tohutut kahjumit, siis kas tööandja on vastavalt minu palvele kohustatud mulle leidma teise töö samas firmas?
Uurisin ka natukene võimalusi ning hetkel firma tõesti otsib kontorisse töötajat ning mul on selleks kõik eeldused olemas. Tööandja pakkus küll välja, et ma võin tööle asuda ettevõtte teise korpusesse, kuid see asub Tallinnast väljas ning see mulle ei sobi. Tean, et tööandjaga pole meil just kõige soojemad suhted, kuid mina püüan hoida meie suhtlemist minimaalse ja ainult tööalasena. Seni on mu töötulemused olnud head."Tööinspektsiooni töösuhete nõustamistalituse juhataja Anni Raigna sõnul tuleks töötajal esmalt pöörduda arsti poole, kes otsustab, kas töö on inimese terviseseisundit arvestades sobiv.

"Kui töötaja tervis on töö tõttu halvenenud, peab ta pöörduma kindlasti esimesel võimalusel perearsti ja erialaspetsialisti poole ning teavitama sellest ka tööandjat. Kui arst leiab, et töötaja ei või antud töökohal töötada, annab ta töötajale sellekohase tõendi. Seejärel saab töötaja tööandja poole pöörduda ning arsti otsusele toetudes teha ettepaneku töötingimuste muutmiseks. Arsti otsus on täitmiseks kohustuslik ning tööandja ja töötaja peavad seda ka arvestama, et mitte halvendada töötaja tervist ja süvendada haiguse/tervisehädade kulgu," selgitas Raigna.

"Kui tööandjal ei ole võimalust terviseprobleemidega töötaja töötingimusi muuta, saab ta töötajaga sõlmitud töölepingu erakorraliselt üles öelda töölepingu seaduse § 88 lg 1 punkti 1 alusel, mis käsitleb töötaja töövõime vähenemist terviseseisundi tõttu. Tööandja ei saa nõuda, et töötaja kirjutaks omal soovil ülesütlemisavalduse," ütles Raigna.