Kasulik.ee

Hiljuti Kasulikus ilmunud artiklis tõstatas lugeja küsimuse, kas graafiku alusel töötaja peab nädalavahetusel haigestudes EMO-se minema, et tööandja jaoks arstitõend saada. Mitmed lugejad leidsid, et praegune olukord on segadusttekitav ning ebamõistlik nii patsientide kui kiirabi suhtes.

Kommentaariumis kõlas soovitus hankida oma perearsti meiliaadress või isiklik telefoninumber, ent vaevalt et perearstile meeldiks, kui nad peaksid igapäevaselt ööpäev läbi valves olema, et meilidele ja telefonikõnedele vastata.

Üks lugeja pakkus välja, et miks ei võiks perearsti automaatvastajale haigestumise korral teadet jätta. Paraku ei võimalda seadus praegu perearstil tagantjärele haiguslehte väljastada.

"See ei ole normaalne, et kui inimesel on lihtsalt viirus kallal, peab ta EMO-sse seetõttu jooksma. Ja siis imestame, miks on seal nii pikad järjekorrad. Rääkimata faktist, et perearst on maapiirkonna inimestele siiski valdavalt lähemal kui EMO. Kellel ikka autot ei ole peres, võib see EMO-sse pöördumine olla ikka tõsine probleem," avaldas lugeja kommentaariumis arvamust.

Haigekassa avalike suhete juht Katrin Romanenkov ütles Kasulikule, et perearst lähtub haiguslehe väljakirjutamisel sotsiaalministri määrusest, mille kohaselt saab arst haiguslehe väljastada pärast haige läbivaatust.

"Nädalavahetusel tuleks pöörduda EMO-sse või kutsuda kiirabi, kes teostab patsiendi läbivaatuse ning väljastab selle kohta tõendi. Siis on perearstil õigus väljastada haigusleht ka tagasiulatuvalt. Perearstil on õigus haiguslehe väljaandmisest tagasiulatuvalt keelduda, kui puuduvad dokumendid läbivaatuse kohta konkreetsel kuupäeval," rääkis Romanenkov.

Ta rõhutas, et ajutise töövõimetuse aja arvestus algab fikseeritud haigestumise päevast ning kui inimene ei tööta graafiku alusel ning juhtub nädalavahetusel haigestuma, algab töövõimetusleht alati sellest päevast, mil inimene arstile pöördus ja haiguslehe võttis.