Töötan meditsiinisüsteemis graafiku alusel, selle järgi peab mul olema detsembris 11 vaba päeva koos ametlike puhkepäevadega. Sel kuul tegi aga tööandja nii, et paneb mul ühel tööpäeval kirja seitse tundi tööd, mitte kaheksa nagu tavaliselt. Sellise muutunud arvestuse tagajärjel tuleb nüüd välja, et jään ühest vabast päevast ilma.

Kas tööandjal on õigus senist töötundide arvestust ühepoolselt muuta?

Maalehe lugeja

Vastab Nelli Loomets, ametiühingute keskliidu jurist

Töölepingu seaduse järgi on tööandja kohustatud tagama töötajale kokkulepitud töö- ja puhkeaja ning pidama tööaja arvestust. Kui tööaeg ei ole igal kalendaarsel tööpäeval sama kestusega, peab tööandja tööaja arvestuse pidamiseks koostama töögraafikud. Töögraafikute koostamisel tuleb arvestada töötajaga sõlmitud tööaja kokkulepet ja kollektiivlepingut, kui see töötajale kohaldub ja selles on käsitletud tööaja küsimusi. Lisaks tuleb järgida töölepingu seadusest tulenevaid reegleid töö- ja puhkeaja kohta.

Kahjuks ei selgu küsimusest, milline on kokkulepitud tööaeg tundides kalendrikuus (tööpäevas), kas tegu on tööaja summeeritud arvestusega ja kui pikk on tööaja summeerimise periood. Peale selle oleks vaja teada detsembrisse planeeritud tööaegu kellaajaliselt. Alles pärast nende andmete saamist saaks vastata, kas töögraafik on koostatud õiguspäraselt.

Tööandja ja töötaja vahel sõlmitud kokkulepped peaksid olema mõlemale poolele selged ja arusaadavad ning tööandja ei tohi töölepingut ühepoolselt muuta. Kui olete näiteks töölepingus kokku leppinud tööpäevade kestuse tundides, peab tööandja seda arvesse võtma töögraafikute koostamisel. Töögraafikust peab selguma tegelik tööaeg.

Jääb arusaamatuks, miks töögraafikutes teie tööandja tavaliselt kajastab tööaega kaheksa tundi, kuid tööpäev süsteemis on kuus tundi.

Meditsiinitöötajate tööaja arvestamisel tuleb arvestada töölepingu seadusest tulenevate eranditega. Näiteks ei kohaldata meditsiinitöötajatele üldreeglit, mille järgi peaks töötajal iga 24tunnise ajavahemiku jooksul olema vähemalt 11 järjestikust tundi puhkeaega. Kindlasti peab aga summeeritud tööaja arvestuse korral ka meditsiinitöötajal olema vähemalt 36 järjestikust tundi puhkeaega iga seitsmepäevase ajavahemiku kohta.

Soovitan siiski veel kord paluda oma tööandjal selgitada töögraafikute koostamise reegleid. Alati võite pöörduda ka mõne tööõigust tundva juristi poole, kuid siis soovitatavalt koos dokumentidega tööaja arvestuse kohta.