Lugeja küsib: Töötan ettevõttes, kus makstakse põhipalka (tunnitasu) ja ka individuaalset tulemuspalka. Tulemuspalga kriteeriumid on ettevõte ise määranud.

Nüüd otsustas ettevõtte tootmisjuht minu ja ka teiste samade kriteeriumite alusel tulemuspalka saavate töötajate tasu eelmise kuu eest vähendada 15% ja muuta tagantjärgi kriteeriume. Põhjenduseks tõi ta väite, et palgafond on lõhki ja see pole teiste töötajate suhtes aus, kes saavad neile kehtestatud kriteeriumite alusel väiksemat tulemuspalka, et meie nii suurt tasu saame. Kas tootmisjuhi põhjendus ja käitumine on seaduslik?

Vastab Tiit Kruusalu, juhatuse liige (METI personaliabi OÜ; www.facebook.com/METIabi):

Tööandja käitumine ei ole õiguspärane. Vastavalt TLS § 5 lg 1 p 5 peab töölepingu kohustuslike andmetena olema esitatud ka töötasu arvutamise viis. Saan aru, et Teie puhul on tööandja selle kohustuse täitmata jätnud. Kuna tööandja on ühepoolselt määranud tulemuspalga kriteeriumid, siis ilmselt saaks lähtuda TLS § 29 lg 2, mille kohaselt kui kokkulepet töötasu suuruse kohta ei suudeta tõendada, lähtutakse selle määramisel sarnastel asjaoludel tavaliselt makstavast tasust. Eeldusel, et olete pikka aega saanud tulemustasu ettevõtte määratud kriteeriumite järgi, ei tohiks tööandja seda meelevaldselt muuta.

Kui soovite taastada oma õigused ja tunnete, et vajate selleks kõrvalist abi, siis oleks mõistlik allpool olevatel kontaktidel leppida kokku konsultatsiooniaeg kas meie kontoris Kopli 98, Tallinn või Skype konsultatsioon.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.