Kui tunnete, et pole enam rahul oma tänase töökohaga, tahaksite töötada muus valdkonnas või tegeleda hoopis uute ja põnevamate asjadega, kuid ei oska või ei julge kusagilt otsast muudatustega alustada, on õige aeg pöörduda Töötukassa poole tasuta karjäärinõustamisteenuse saamiseks.

Pidevad muutused töömaailmas nõuavad kogu elu jooksul valikute tegemist ning seda ka õppimises ja töös. Karjäärinõustamine loob eelkõige eeldused, et inimene suudab paremini end ja oma võimalusi analüüsida, et alustada isikliku karjääriplaani elluviimist. Nõustaja töö põhisisu on kliendi — olgu ta siis õpilane, tudeng, pensionär, töötu või erivajadustega inimene — karjääriplaneerimise juhendamine.

Karjääriplaneerimisel aitab nõustaja suurendada inimeste teadlikkust iseendast, selgitab talle haridus- ja tööturuvõimalusi ning koos luuakse eesmärgid ja plaanid edasiseks.

Esimese sammuna tuleb kinni panna nõustamisaeg kas telefoni või e-posti teel või ise kohale minna. Nõustaja kabinetis arutatud teemad võõrasteni ei jõua, kliendile tagatakse konfidentsiaalsus ja oma töös lähtub nõustaja alati toetavast suhtumisest. Individuaalne nõustamine kestab orienteeruvalt 45 minutit ning vajaduse korral saab tulla korduvnõustamisele. Kahtluste ja kõhkluste korral võib nõustamisele tulla ka koos ema-isa, lapse või sõbraga. Mingit ettevalmistust kohtumine nõustajaga ei vaja.

Kindlasti ei maksa karta, et konsultatsioonil pannakse inimesi tegema mitmekümneleheküljelisi võimekus- ja isiksusteste — kutsenõustamine toimub palju lihtsamini. Tegelikult on ju igaühe jaoks olemas amet või töö, mis talle kõige paremini sobib. Põhiküsimus on selle leidmine ning oma kõhklustele vastuste saamine. Ja veel — karjääritegemine ei tähenda tingimata oma töökohal tingimusteta ülespoole pürgimist, vaid arenemist meeldival ja huvitaval alal.

Karjäärinõustajate kontaktid leiate SIIT http://minukarjaar.ee/millest-alustada-kontakt/.