Märtsikuus kontrollisid tööinspektsiooni inspektorid 31 Selveri kauplust, külastuste käigus tuvastati 114 rikkumist ning ettekirjutusi koostati 61 rikkumise kõrvaldamiseks.

«Peamised probleemid, millele tööinspektsioon soovib sihtkontrolli tulemusi arvestades tähelepanu juhtida, on seotud juhendamise, täiendava väljaõppega, tööajaarvestusega ning töötajate tööjalatsitega,» teatas tööinspektsiooni teabeosakonna juhataja Kristel Plangi. Lisaks tehti kontrollitud Selverites töötervishoiualase töö paremaks korraldamiseks 141 suulist soovitust. Sunniraha rakendamise hoiatusi ei koostatud ja väärteomenetlusi ei tehtud.

«Tööinspektorid leidsid, et töötervishoiu ja tööohutuse korraldus kontrollitud kauplustes oli puudulik ning liiga vähe on arvestatud töökeskkonna füsioloogiliste ja psühholoogiliste ohutegurite tervist kahjustava mõjuga,» sõnas Plangi. Lisaks toodi puudustena välja, et kaupluse juhatajad, kes vastutavad töötervishoiu ja tööohutuse nõuete täitmise eest, ei oma selles valdkonnas piisavalt teadmisi, sest nad ei ole saanud vastavasisulist koolitust.

«Vähest tähelepanu pöörati ka organismi taastumisele ning töövõime säilimisele, millest võib järeldada, et tööandja ei ole töötajate tööaega korraldanud parimal võimalikul viisil,» lisas ameti teabeosakonna juhataja. Töötajaid rakendati tööle üldjuhul 4-kuulise summeeritud tööaja arvestusega ning kolmel esimesel kuul oli töötaja töövahetus tihti üle 10 tunni. Töötajatele oli ette nähtud üks pooletunnine lõunapaus ning kaks 15-minutilist puhkepausi, mida sageli kasutati aga ühe pooletunnise pausina.

Tööinspektsioon paneb kõikidele ettevõtetele südamele, et rohkem tähelepanu tuleks pöörata ka töötajatele, kelle tööülesanded eeldavad pidevat käimist või seismist – neil peaksid olema sobivad tööjalatsid, kuna õige tööjalats aitab vältida muutusi pöialuudes ning pöia risti- ja pikivõlvi lamenemist. «Nii hoitakse ära hilisemate tööga seotud tervisehäirete teke,» kostis Plangi.

Tarbija
Toimetaja: Siiri Liiva
reporter