Kaire Saarep
Noorte hääl

Lähed suveks tööle või juba töötad? Jagame Sinuga iga nädal üht seika kellegi töökogemusest ja anname abi ja nõuandeid. Tea oma õigusi ning oska nende eest seista!
"Olen töötanud aasta aega klienditeenindajana ühes toitlustusettevõttes. Igakuiselt on tavaks inventuuri puudujäägid palgast maha arvata. Summad kõiguvad paarist eurost kuni paarikümne euroni töötaja kohta. Puudujääk arvatakse maha kõigi töötajate palgast. Isegi köögipuudujäägid, millele ei ole saali- ega baaritöötajatel loogiliselt juurdepääsu, lähevad maha ka meie palgast. Viimasel kuul läks palgast maha isegi pudel, mis kukkus riiulilt maha kui uks vastu riiulit põrkas. Sellest ohust on ülemusele ammu teada antud, kuid ta ei ole midagi ette võtnud. Pudel oli poolik, kuid palgast läks maha täishind. Kas selline käitumine on lubatud?"

LOE VEEL:
ABIMEES: Lähed suveks tööle? Tea oma õigusi ja kohustusi! (15) 20. mai 2015
http://noortehaal.delfi.ee/news/elu/abimees-lahed-suveks-toole-tea-oma-oigusi-ja-kohustusi?id=71516189

Esiteks oleks tarvis teada, kas antud ettevõttes on sõlmitud varalise vastutuse kokkulepe. Kõigepealt oletame, et antud lepingut ei ole sõlmitud. Sellisel juhul tuleb:
1) tõendada, kes on süüdi (TLS § 72)
2) kas kahju tekitati tahtlikult või hooletusest. Töötaja vastutab täielikult ainult tahtliku rikkumise korral (TLS § 74 lõige 1).

Välistatud on n-ö tõenäosuskahju nõudmine ühelt või mitmelt töötajalt olukorras, mil kahju eest võivad vastutada eri töötajad ja on kindlaks tehtud, et kahju neist võis tekitada igaüks, kuid tööandjal pole võimalik kindlaks teha konkreetset kahju tekitajat (TLS § 74 lõige 7, VÕS § 138). Seega ei ole lubatud inventuuri puudujääkide maha arvamine võrdselt kõigi töötajate palgast, kui inventuurile on ligipääs kõigil töötajatel ning tihti ka klientidel. See omakorda välistab tihti ka varalise vastutuse kokkuleppe sõlmimise.

Teiseks oletame, et ettevõttes on töötajatega sõlmitud varalise vastutuse kokkulepe. § 75.
Varalise vastutuse kokkulepe kehtib üksnes juhul, kui:
• see on sõlmitud kirjalikult;
• see on ruumiliselt, ajaliselt ja esemeliselt mõistlikult ning töötajale äratuntavalt piiritletud;
• töötajale usaldatud varale on ligipääs ainult töötajal või kindlaks määratud töötajate ringil;
• on kokku lepitud vastutuse rahalises ülempiiris;
• tööandja maksab töötajale vastutuse ülempiiri arvestades mõistlikku hüvitist.
Kui kasvõi üks neist tingimustest on täitmata, siis on varalise vastutuse kokkulepe tühine!

Ning lõpetuseks: tööandja ei tohi ilma töötaja kirjaliku nõusolekuta iseseisvalt palgast kinnipidamisi teha. Töötasu alandamiseks tuleb teha avaldus teisele poolele ehk tööandja peab töötasu alandamisest töötajat teavitama (TLS § 73 lõige 1, VÕS § 112 lõige 2). Avaldus peab sisaldama töötajale vajalikku infot, sealhulgas tasu alandamise põhjust, ulatust ja nii edasi.

Samal teemal saad pikemalt lugeda BLOGIST http://raagimeparagrahvidest.blogspot.com/2014/10/ehk-kuidas-on-lood-palgast.html.