Seoses üleminekuga SEPA maksetele, liigub raha pankade vahel aeglasemalt ning vanurid saavad oma pensioni kätte tavapärasest mõned tunnid hiljem. See mõjutab aga veel aasta hiljem nii mõnegi vanuri harjumuspärast päevakava.

«Asi on selles et pensionärid on ju vanad inimesed – nad on teatud reþiimiga, teatud ajal on nad harjunud tõusma, teatud ajal minema tegema oma turu- ja kaupluseringi,» selgitas 85-aastane Juhan Kiris, kes on pensioni saanud juba üle 30 aasta.

«Ma olen näinud inimest, kes tuli panka ja talle öeldi, et pensioni maksame kell kaksteist, mispeale ta nutma hakkas. Mis tema peaks tegema siis? Ma tahtsin anda talle viieka, et ta saaks elementaarseid asju osta, aga tuli teine inimene ja andis talle väikse laenu,» jätkas Kiris.

Tema sõnul on selline pensioni kolmetunnine hilinemine härra Ligi süü. «Nad koondasid väikeste pankade raha ja suunasid selle suurde panka ja nüüd sotsiaalkindlustusamet kannab selle raha oletame täna õhtul üle, aga väikesse panka see raha ei jõua enne homme keskpäeva,» arvas pensionär Kiris.

Siiski on pankadel ja ametkondadel viivitusele teistsugune põhjendus. Nimelt läksid rohkem kui aasta tagasi Eestis pangad vastavalt Euroopa Liidu korraldustele üle SEPA (Single European Payment Area ehk ELi ühtne euromaksete piirkond) süsteemile. «Paraku need maksed liiguvadki nüüd aeglasemalt. Kui Eestis oli veel omaenda maksesüsteem ESTA, siis maksed liikusid pankade vahel iga tund. Nüüd on maksete liikumise aeg kolm tundi, teatud juhtudel isegi rohkem,» selgitas Krediidipanga kommunikatsioonijuht Allan Soon.

Sotsiaalkindlustusamet kinnitab, et seoses SEPA süsteemile üleminekuga on ülekandekiirused muutunud. «Näiteks kui seni jõudis raha ühest pangast teise kõige varem kell 9-10, siis alates 1. veebruarist 2014 jõuab rahaülekanne ühest pangast teise mitte enne kella 11-13. Sama panga sees liiguvad maksed ööpäev läbi, ka nädalavahetustel ja pühade ajal,» selgitas sotsiaalkindlustusameti kommunikatsiooninõunik Regina Salmu.

Allan Soone sõnul tähendas SEPAle üleminek Euroopas suurt edasiminekut ja riikidevahelise maksete odavnemist. «Aga Eesti nagu me siin oleme – e-tiiger – meil oli tehtud kunagi oma maksesüsteem, mis võimaldas asju kiiremini korraldada,» ütles ta ja lisas et SEPA tulekuga otsustasid pangad eestisisest süsteemi enam mitte kasutada.

Siiski ei puuduta maksete viivitus kõiki pensionäre. Neis pankades, kus on pensioni maksja (sotsiaalkindlustusamet) ja pensioni saaja kontod, laekub pension kiiremini, sest tegemist on pangasisese tehinguga. «Näiteks kui ameti konto on Swedbankis ja pensioni saaja samuti, siis ei pea nad vahendajaid kasutama ja raha liigub kiiremini,» selgitas Soon.

Pensionäride muret ei mõista aga keegi. «Pensionär on sundseisus – ta peab elama igal juhul nii, et ta saab kuni pensionipäevani hakkama. Aga meile öeldakse, et pensionipäev on viies kuupäev ja kõik. Mina aga küsin, et mis kell siis?» muretseb Juhan Kiris.

Soon aga kinnitab, et seadused ei anna konkreetset aega, millal pension peab kliendi kontole kantud olema.

Tarbija»Rahakott
Toimetaja: Stinne Loo
reporter