Ametiühingute keskliit pöördus täna riikliku lepitaja poole, et leida lahendus järgmise ja ülejärgmise aasta alampalga küsimusele. Aprillist peetud kõnelused tööandjate keskliiduga pole tulemusi andnud ja erinevus nõudmise ja pakkumise vahel on väga suur.

Alampalga küsimust arutasid sel nädalal nii ametiühingute keskliidu juhatus kui tööandjate keskliidu volikogu. Kumbki oma seisukohtades järeleandmisi ei teinud. Ametiühing nõuab jätkuvalt tulevaks aastaks alampalka 488 eurot ja ületulevaks 609 eurot. Tööandjate hinnangul võiks miinimumpalk olla 417eurot järgmisel ja 448euro ülejärgmisel aastal.

Ametiühingute juhi Peep Petersoni sõnul tuleb uus alampalk kokku leppida septembri alguseks, et see kajastuks ka riigieelarves. „llma lepitaja abita võib see eesmärk jääda täitmata. Suhted tööandjatega on head, aga läbirääkimised ei liigu,“ ütles Peterson.

Ametiühingute soov neil läbirääkimistel on leevendada palgavaesust. Eestis on enam kui 40 tuhat alampalka või sellele lähedast palka teenivat täiskohaga töötegijat. Et inimeste töökohad säiliksid, tuleb ametiühingu hinnangul allkirjastada kolmepoolselt valitsusega ka majanduslike meetmete pakett, mis võimaldab ettevõtetel alampalga kiirema kasvuga reaalselt toime tulla.