Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski palub teistele ministeeriumidele ja riigihalduse ministrile saadetud kirjas esitada plaani, kuidas kavandavad asutused ja kohalikud omavalitsused vähenenud töövõimega inimesi lähiaastatel tööle võtta.

Töövõimereformi elluviimise toetamiseks, töövõimetoetuse seaduse ning valitsuse eesmärkide täitmiseks tuleb võtta 2020. aastaks valitsussektorisse täiendavalt tööle vähemalt tuhat vähenenud töövõimega inimest. See tähendab nii puudega kui püsiva tervisekahjustusega inimesi.

„Vähenenud töövõimega inimeste tööleaitamine on riigi selge prioriteet. See eeldab ka laiemat hoiakute muutumist nii tööandjate seas kui ühiskonnas ning siin peab avalik sektor näitama eeskuju,“ rääkis minister Ossinovski.

„Riigiasutused ja kohalikud omavalitsused peaksid kaaluma oma värbamispoliitikas tõsisemalt seda, et vähenenud töövõimega inimesed saaksid reaalselt tööd. See ei tähenda, et kohe järgmisel aastal peab looma tuhat töökohta – edasi tuleb liikuda vastavalt sellele, kuidas töökohad vabanevad või avaneb muid võimalusi, näiteks osaajaga tööks,“ lisas minister.

Sotsiaalministeerium jaotas tuhat inimest indikatiivselt kohaliku omavalitsuse ning keskvalitsuse vahel, viimasesse kuuluvad ministeeriumid, nende haldusala ning mitmed teised põhiseaduslikud asutused. Vastavate arvutuste kohaselt on keskvalitsuse osakaal 480 ning kohalike omavalitsuste oma 520 inimest.

Esialgsed numbrid täpsustatakse n-ö ametlikuks algtasemeks järgmise aasta 1. jaanuari seisuga ehk kuupäevast, mil käivitub töövõimereformi esimene etapp. Selle kuupäeva seisuga määratakse vähenenud töövõimega inimeste avalikus sektoris töötamise algtase ja eesmärk valitsemisalade viisi. Algtasemest lähtuvalt mõõdetakse iga-aastane vähenenud töövõimega värvatute lisandumine ja jälgitakse eesmärgi täitmist.

Sotsiaalministeerium ootab teiste ministeeriumide, riigihalduse ministri, riigikantselei, riigikohtu, riigikogu kantselei, presidendi kantselei, riigikontrolli ja õiguskantsleri tagasisidet kirjale 16. oktoobriks. Kirjaga küsitakse arvamust tuhande vähenenud töövõimega inimese valitsussektorisse töölevõtmise küsimuses ning ülevaadet senistest ja planeeritavatest tegevustest antud ülesande täitmiseks.

Nii nagu ülejäänud tööandjad, saavad ka valitsussektori asutused vähenenud töövõimega inimeste tööle asumise toetamiseks mõeldud erinevaid teenuseid ja soodustusi, näiteks hüvitatakse tööruumide ja töövahendite kohandamiseks tehtud kulud.

Töövõimereformi eesmärk on toetada praeguste töövõimetuspensionäride ning uute töövõimeskeemi sisenejate täisväärtuslikku elu ja väärikat ühiskonnas osalemist läbi tööleaitamise, arvestades nende isiklikku võimekust.