Toimetas: Kristiina Ojamets

Majandusajakirja Forbes-i töötaja tundis omal nahal kui kurnav on päev läbi ühe koha peal istuda ning otsustas seda lihtsate harjutuste ning muudatuste kaudu muuta.

Ühe tavalise kontoris töötava täiskasvanu igapäev näeb ette vähemalt 8 tundi istumist ning hiljem kodus veel tööpäevast väsinuna diivanil lamasklemist. Kõik see tõstab ülekaalulisuse, seljavalude, halva rühi, krampide ja tõsise tülpimuse ning kurnatuse riski. Proovi neid nippe, et kontoris tunde istudes keha turgutada ja tööpäeva veidigi vaheldust saada.

Kontoritooli treeningplaan

Lihtsaid harjutusi, mida teha e-kirjade saatmise, konverentskõnede pidamise ja tööülesannete täitmise ajal, on mitmeid. Muidugi ei pea kontoris hingeldades rassima hakkama nii et higimull otsa ees, aga järgnevat võid proovida küll.

Kõige kergem on näiteks panna iga poole või tunni aja tagant mobiiltelefoni alarm helisema, et see sulle veidi aktiivsemat liikumist meelde tuletaks. Inimesed üldjuhul mitte ei taha end tööl olles liigutada, vaid muude toimingute käigus unustavad. Iga kord kui alarm heliseb, siruta end, kõnni näiteks tiir kontoriruumidele peale ja jätka siis tööd. Nii saab ka pea korra käsil olevast tööülesandest puhata ja ehk naased selle juurde isegi värskema pilguga.

Istudes võiks sama aja möödudes pead küljelt-küljele aeglaselt painutada ning ka rindkere sirutada, sidudes käed selja taha sõrmseongusse, sügavalt sisse-välja hingates ja rinnakut ette surudes. Nii annad kehale kerge vahelduse pikast istumisest.

Füsioterapeudid ütlevad, et istumisasendit tuleks samuti iga 20 minuti möödudes kohendada, vältides jalg üle põlve istumist, mida enamik naisterahvaid ikka ja alati eelistavad.

Kui aga arvutiga töötades lausa füüsilisi harjutusi tahta teha, siis võib proovida välja sirutatud jala kõverdamist enda ette. Jalga ei pea tõstma nii kõrgele, et põlv täiesti "lukku" läheks ja pigem teha harjutust aeglaselt, hoides jalga 2 sekundit välja sirutatuna ka üleval. Nii saavad tööd reiepealsed lihased ja ka põlvesidemed.

Kõik algab õigest istumisasendist

Lihtne viis selle kontrollimiseks on seista töölaua ees tooli kõrval ja vaadata, kas tooli istumisalus jääb põlve kõrgusele. Toolile arvuti taha istudes veendu, et klaviatuuri ja hiirt kasutades, tekiks käsi- ja küünarvarre vahele täisnurk. Käed võiksid töötades olla toestatud, õlad mitte tõstetud ja vabalt ning selg sirge, mitte küürus.

Enne ja pärast tööd

Olles terve päeva istunud, ootab ees veel ühistranspordiga kojusõit, kus iga iste on pikalt tööl olnud inimeste jaoks kulla hinnaga. Talita täpselt vastupidi- kui sul pole just rasket toidukotti ja kompsusid, mida vedada, siis jäta iste näiteks vanemale inimesele. Olles terve päeva tööl või koolis niigi istunud, seisa kas või see ühistranspordisõit.

Tööle tulles võid aga päeva energiliseks alustamiseks lifti asemel eelistada treppi. Keegi ei ootagi, et sa kuus korrust treppe roniksid ja kontorisse hingeldavana jõuaksid. Kõndida soovitatakse kas või korrus-kaks.