Täna Eesti Pangas toimunud maksekeskkonna foorumil kinnitasid pangad, et massmakseid edastavad ettevõtted on suures mahus süsteemide uuendamise lõpetanud ning ühtse euromaksete piirkonna (SEPA - Single Euro Payment Area) tingimused hakkavad täies ulatuses kehtima 1. veebruaril 2016.
„Praeguseks on enamik ettevõtteid, kes massmakseid kasutavad, uue formaadi kasutusele võtnud või töid lõpetamas. Seega saame kinnitada, et Eesti läheb täielikult SEPAle üle sujuvalt. Eraisikute jaoks see täiendavaid muudatusi kaasa ei too. Arvestada tuleb, et alates järgmise aasta veebruarist saab pangaülekandeid tehes kasutada ainult rahvusvahelist ehk IBAN kontonumbrit. Kuid see on enamikes pankades juba praegu pigem reegel olnud ja inimesed saanud selle muudatusega harjuda," rääkis Eesti Panga asepresident Madis Müller.

Massmakseid edastatavatel ettevõtetel on olnud kaks aastat aega uus maksete formaat kasutusele võtta. Selle aja jooksul oli pankadel kohustus pakkuda andmete konverteerimise teenust, mis võib järgmise aasta veebruarist muutuda aga pankade täiendavaks teenuseks.

SEPAle ülemineku esialgne tähtaeg, mis tähendas ettevõtete valmisolekut kasutada massmakseid tehes ainult uut formaati, oli selle aasta veebruaris. Selleks ajaks oli aga vaid 53% massmakseid tegevatest ettevõtetest vajalikud muudatused ellu viinud. Seetõttu otsustasid keskpank, pangaliit, rahandusministeerium ja turuosalised tähtaega pikendada aasta võrra 1. veebruarini 2016.

Maksekeskkonna foorumil räägiti lisaks Euroopa aktuaalsetest arveldusteemadest ning arveldusvaldkonna Euroopa Liidu ja riigisisese õigusloome hetkeseisust.