Kuni 2010. aasta oktoobri lõpuni oli võimalik II sambaga vabatahtlikult liituda 1942–1982 sündinud inimestel. Neil, kes tegid töötamise ajal II sambasse sissemakseid ja on tänaseks jõudnud vanaduspensioni ikka, on õigus hakata II sambasse kogutud raha välja võtma. Kuidas käib pensionisambast väljamaksete tegemine?

Kolm võimalust

Eesti pensionisüsteemi eesmärk on aidata inimestel vanaduspensionile minnes säilitada senine elustandard ja tagada igakuine sissetulek elu lõpuni. Seepärast tuleb kohustusliku kogumispensioni puhul pensioni saamiseks üldjuhul sõlmida leping kindlustusseltsiga, kes võtab endale kohustuse maksta inimesele pensioni elu lõpuni.
Kuna kohustusliku kogumispensioni lahendus on Eestis kasutusel veel võrdlemisi lühikest aega, siis ei pruugi kogutud summad tagada tuntavat abi elu lõpuni. Seepärast on neile, kellele kogutud summa annaks elu lõpuni tehtavateks makseteks jagatuna liialt väikest abi, loodud võimalused raha kätte saada ka lühema aja jooksul.
II samba väljamaksete saamiseks on kolm võimalust: ühekordne väljamakse, fondipension, mis võimaldab raha pensionifondist välja võtta perioodiliste maksetena, ja pensionileping, mille alusel tehakse eluaegseid väljamakseid. Raha väljamaksmise viis oleneb teile kuuluvate pensionifondi osakute koguväärtuse ja rahvapensioni määra (RPM) suhtest.

Lähemalt palun lugege http://www.seb.ee/foorum/pension/millal-ja-kuidas-saab-ii-sambasse-kogutud-raha-valja-votta