Toimetas: Aivar Õepa
ärileht.ee

Palgasurve ei ole taandunud, keskmise palga 5% lähedusse jääv kasv sunnib ettevõtteid kas tootmist tõhustama või turult väljuma, teatas täna Eesti majanduskasvu ootusi alandanud keskpank.
Eesti Panga tänase prognoosi kohaselt kasvab sisemajanduse kogutoodang (SKT) tänavu 1,8% ja tuleval aastal 2,9%. Muullu detsembris avaldatud prognoosiga võrreldes kärpis keskpank tänavuse majanduskasvu ootust 0,4% ja tulevase aasta oma 0,2%.

"Lähitulevikus laseb majanduskasvul kiireneda töötaja kohta suurem tööviljakus, sest täistööajaga töötavate inimeste tegelikult töötatud tundide arv on nõudluse paranemise ootuses ajutiselt vähenenud," kommenteeris Eesti Pank. "Pikemas perspektiivis saavad suuremat tootlikkust tagada üksnes investeeringud ja töötajate arendamine, mida peaksid toetama kasvu soodustav majanduspoliitika ja konkurentsivõime edendamine nii riigi kui ka ettevõtete tasandil."

Panga teatel ei paranda üksnes investeeringute mahu suurenemine majanduse kasvuvõimekust. "Arendustegevusse suunatud investeeringute osakaal on Eestis üks Euroopa Liidu väiksemaid ja tugi innovatsioonile on seetõttu tagasihoidlik. Teisalt on ka tootmisressursside rakendatuse tase Eestis olnud madalam kui Euroopa Liidus keskmiselt, mis tähendab, et suhteliselt suurem osa soetatud põhivarast ja tehtud kulutustest on ebaefektiivne ega toeta kasvu."

Leebe rahapoliitika ja rahastamise kättesaadavus soodustavad Eesti Panga hinnangul majanduskasvu, ent probleeme tekitab tööjõu piiratud hulk. "Seejuures pole majandusarengu seisukohalt keskne küsimus, kuidas suurendada tööjõu hulka, vaid kuidas olemasolevat tööjõudu senisest paremini rakendada. Tööjõupuudust tunnetavad eelkõige väiksema lisandväärtusega tegevusalad ja ettevõtted, sest sealne madalam keskmine palgatase halvendab nende konkurentsivõimet tööturul."

Keskpanga teatel on väiksema tootlikkuse ja madalama palgatasemega ettevõtete turult lahkumine osa majandusarengust, kuid liiga suur surve neile, mida muu hulgas võib põhjustada jõuline alampalga kasv, võib tööpuudust suurendada ja kasvuväljavaadet kahjustada.

"Palgasurve ei ole taandunud ning tööjõukulud kasvasid ka selle aasta alguses kasumite arvel edasi," nentisid keskpanga analüütikud majandusprognoosis.