Toimetas: Aivar Õepa
ärileht.ee

CV Keskuse värske küsitlusele vastanuist on vaid viiendikul viimase aasta jooksul kuupalk kasvanud.

"Statistikaameti andmetel kasvas keskmine brutokuupalk selle aasta esimeses kvartalis 8,1%," ütles CV Keskuse Baltimaade kommunikatsioonijuht Henry Auväärt ettevõtte pressiteate vahendusel. "Uudis oli üksjagu ehmatav – kiire, isegi liigkiire palgakasvu eest tõttasid hoiatama nii Swedbank kui ka Tööandjate Keskliit, öeldes, et pikemas perspektiivis on see majandusele ohtlik."

CV Keskus viis töövõtjate seas läbi küsitluse, millele vastas 2721 inimest.
"Küsitluse tulemusena selgus, et tervelt 78% vastanuist ei ole viimase aasta jooksul palgatõusu näinud," ütles Auväärt.

Ka tööotsijate brutopalgasoovid ei peegelda Auväärti sõnul kiiret palgakasvu. "Esimeses kvartalis oli tööotsijate brutopalgasoov 1194 eurot, kasvades aastaga 3,6%," sõnas ta. "See tähendab, et palgasoovide ning tegeliku palga vahel on ligi kümneprotsendiline lõhe, palgaootus ületab keskmist brutopalka enam kui saja euroga."

Mõningase palgakasvu peamine põhjus on Auväärti sõnul asjaolu, et tänase palgatasemega ei suuda tööandjad uusi töötajaid värvata ning seepärast tõstetakse personaliotsingutel ettevõtte palgataset. "Seda kinnitab ka fakt, et palgakasv on kiirem suurema kandideerimisaktiivsusega valdkondades," ütles ta. "Taoline palgatõusu põhjus ei mõjuta aga sama tugevalt olemasolevate töötajate palgataset. Seega – kes palka juurde tahab, kandideerigu oma ametikohale teises ettevõttes."