Maiken Mägi, reporter

Kui istud päevast päeva kaheksa tundi kontoris, tuleb arvestada, et vältimaks pideva istumise mõju tervisele peaksid liikuma vähemalt tunni päevas.

WHO suunitluste kohaselt peaks iga inimene tegema trenni umbes 150 minutit nädalas, et terve püsida, kuid hiljutise uuringu järgi jääb sellest väheks, vahendab Guardian.

Rahvusvahelistest ekspertidest koosnenud meeskond jälgis noori vanuses 2-18 aastat, kes istusid paigal rohkem kui kaheksa tundi päevas, olles väheaktiivse eluviisiga. Nende suremusrisk oli 9,9 protsenti, samas kui alla nelja tunni istujate ning aktiivse eluviisiga noorte suremusrisk oli 6,8 protsenti.

Lisaks võib tulemustele tuginedes öelda, et päevas tuleb olla minimaalselt ühe tunni vältel aktiivne ning ringi liikuda. «Sa ei pea isegi sporti tegema, vaid piisab ka jalutamisest, mille kestuse võib päeva jooksul hajutada,» märkis uuringut juhtinud professor Ulf Ekelund.

Autorid leidsid, et tunniajasest mõõduka koormusega spordist, näiteks 5,6 km/h kiirusel jalutamisest või 16 km/h jalgrattaga sõitmisest piisab täiesti, et korvata istuva eluviisi mõjud.

Ekelund tõdes, et kuigi iga töötunni kohta soovitatakse võtta 10-20 minutit pausi puhkamiseks ja liikumiseks, on see paljude ametikohtade juures ebareaalne. «Ei pruugi küll olla kerge end päevas tunni aja vältel liikuma sundida, kuid samas on Suurbritannias keskmiseks päevaseks telerivaatamise ajaks kolm tundi ja kuus minutit,» tõi ta võrdluseks.

Siiski märkis Ekelund, et igasugune liikumine tuleb kasuks – olgu see kasvõi viieminutiline kõndimine printeri juurde ja tagasi.