Vabariigi Valitsus kiitis tänasel istungil heaks eelnõu, millega jäetakse töötuskindlustusmakse määr järgmiseks neljaks aastaks senisele tasemele ehk 2,4 protsendile, millest töötajad tasuvad 1,6 protsenti ja tööandjad 0,8 protsenti.

Tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski sõnul hakkab Töötukassa järgmisest aastast osutama aktiivseid tööturumeetmeid ka töötavatele inimestele, et parandada nende kvalifikatsiooni ja ennetada töötust. „See toob kaasa Töötukassa pakutavate teenuste mahu olulise suurenemise, mistõttu jääb töötuskindlustusmakse määr senisega samale tasemele," lisas minister.

Tööturuteenuste osutamiseks ja tööturutoetuste maksmiseks vajalike vahendite olemasolu tagamiseks on 2017. aastal kavas töötuskindlustuse sihtfondidest sihtkapitali üle kanda 19% laekunud vahenditest ehk 31,7 miljonit eurot, sh kindlustatute sihtfondist 20,6 miljonit ja tööandjate sihtfondist 11,1 miljonit eurot. Vahendeid kasutatakse järgmisel aastal tööturuteenuste osutamiseks ja tööturutoetuste, näiteks stipendiumi ning sõidu- ja majutustoetuse maksmiseks.

Uute tööturuteenustena on kavas alates 2017. aasta maist alustada kolme uue meetmega, millest kaks on suunatud otse töötajatele ning üks töötajate oskuste arendamisele läbi tööandjate toetamise. Need on töötajate täiendus- ja ümberõpe koolituskaardiga, tasemeõppes osalemise toetus ja koolitustoetus tööandjale. Koolitusmeetmete sihtgrupp on üle 50-aastased, ilma erialase hariduseta või puuduliku eesti keele oskusega töötajaid, kelle sissetulek jääb alla mediaanpalga ning inimesed, kellel on vananenud oskused. Samuti töötajad, kes ei saa terviseseisundi tõttu oma senisel ametikohal tööd jätkata. Eesti tööjõu-uuringu 2015. aasta andmetel kuulub sihtrühma 128 654 töötajat ehk 22% hõivatutest.