Maalehe lugeja küsib: Olin maikuus puhkusel, aga jäin sel ajal haigeks ja võtsin nädalaks haiguslehe. Kui see lõppes, siis oli ka puhkuse tähtaeg läbi. Tahtsin järjest veel ühe nädala edasi puhata, aga mulle öeldi tööjuurest, et nii ei saa. Nüüd tuleb tööle tulla ning see saamata jäänud üks nädal tuleb eraldi vormistada ja seda enam suvel võtta ei saa. Kas minuga toimiti õigesti? Või oleksin ikkagi saanud puhkusega pärast haiguslehte jätkata?

Vastab tööinspektsiooni nõustamisjurist Anneli Lepik

Töölepingu seaduse § 69 lg 6 kohaselt võib töötaja puhkuse katkestada töövõimetuslehele jäämise tõttu. Silmas tuleb aga pidada, et puhkuse katkestamine ei toimu nii-öelda automaatselt. Samuti ei näe tööandja seda, et töötaja on jäänud töövõimetuslehele (töövõimetuslehte on võimalik näha selle lõppemisel) ning töötaja peab tööandjale esimesel võimalusel (TLS 15 lg 2 p 10) teada andma oma ajutisest töövõimetusest ja selle eelduslikust kestusest. Kokku tuleks leppida, millal töötaja soovib kasutada töövõimetuslehel viibimise tõttu kasutamata puhkuseosa. Töölepingu seaduse (§ 69 lõige 6) kohaselt võib töötaja jäänud puhkuseosa kasutada vahetult pärast puhkuse kasutamist takistava asjaolu äralangemist või teise võimalusena poolte kokkuleppel muul ajal.

Edasi loe: https://maaleht.delfi.ee/artikkel/120037962/jurist-vastab-kas-puhkus-jaab-luhemaks-kui-tootaja-haigestub-puhkuse-ajal