Esmaspäevahommikud on töönädala kõige kriitilisem aeg – sel ajal loodud meeleolu on aluseks nii tervele päevale kui nädalale.

Pärast nädalavahetust on esmaspäeval raske taas töölainele saada ning sellest, kuidas üleminek toimub, sõltub nii mõndagi, kirjutab Business Insider.

Siin on 15 asja, mida edukad inimesed teevad esmaspäevahommikuti:

Nad ärkavad vara ja teevad trenni. See paneb sinu vere käima ja aitab sul ärkvel püsida, häälestades sind suurepäraselt asjalikuks tööpäevaks ja –nädalaks. Samuti vallandab treening endorfiini, mis parandab sinu tuju.

Nad söövad tervisliku hommikusöögi. Korralik hommikusöök on oluline, sest vastasel juhul hakkad sa tööle keskendumise asemel närviliselt kella vaatama, et teada saada, millal juba lõunale saab.

Nad tulevad vara tööle. Nad ei lükka hommikust äratust muudkui edasi, lootuses, et veel 5 minutit ja siis veel 5 minutit paremini välja puhata aitab. Varem tööle minema hakates võid vältida ka hommikusi ummikuid, samuti võidad nii aega oluliste asjadega tegelemiseks, enne kui teised inimesed sulle helistama ja kirjutama hakkavad.

Nad koristavad oma lauda ja arvuti töölauda. Parem on seda muidugi teha juba reede õhtul, kuid ka esmaspäeva hommik on hea aeg – nii alustad uut nädalat siiski organiseeritult ja ilma, et mittevajalikud paberid või arvutifailid sinu tööd segama hakkaks, kui midagi on vaja näiteks kiiresti üles leida.

Nad teevad aega ootamatutele projektidele ja ülesannetele. Edukad inimesed oskavad oodata ootamatut – sinu ülemusel, meeskonnaliikmetel või koostööpartneritel võis nädalavahetusel midagi meenuda, millega sul nüüd esmaspäeval plaaniväliselt tegeleda tuleb. Seega on hea, kui oled selleks igaks juhuks endale aega jätnud.

Nad tervitavad oma meeskonda ja bossi. Seda on oluline teha absoluutselt igal hommikul, kuid esmaspäevahommikune tervitus on eriti väärtuslik, sest kõik vajavad sel hetkel natuke lisaenergiat. Hea, kui saad esmaspäeva hommikul oma kolleegidega mõne lisaminuti vestelda – see aitab tugevdada teievahelist sidet ja suurendada väärtuslikkuse tunnet.

Nad uuendavad oma tegemist vajavate tööde ja eesmärkide nimekirja. Sea prioriteedid ja pane kirja kõik, mis tegemist vajab. Nädalaks tasub seada viis kuni kaheksa eesmärki. Edukad inimesed seavad alati mitu eesmärki igaks päevaks ja nädalaks ning teavad, et isegi kui kõiki neist ei õnnestu täide viia, saab tunda uhkust enamiku eesmärkide täitmisest ning võtta ülejäänud ette järgmisel nädalal.

Nad visualiseerivad oma nädala saavutused. Erinevate projektide positiivsete tulemuste visualiseerimine aitab sul paika panna nende saavutamiseks vajalikud sammud.

Nad sorteerivad oma e-kirju. Kui sa tähtsaid e-kirju ei sorteeri, võid sa e-kirjade tulva sisse ära uppuda. Märgista eraldi need kirjad, mis on kõige prioriteetsemad.

Nad tegelevad keeruliste ülesannetega ennekõike. Kõige tüütumaid ja raskemaid projekte ja töid on kerge edasi lükata, kuid just hommikul on sul rohkem energiat suurte väljakutsete jaoks – mida varem nendega ühele poole saad, seda kergem on ülejäänud tööd edasi teha.

Nad naeratavad. Kui raske su tööpäev ka poleks, aitab naeratamine alati parandada nii sinu enda kui ka teiste inimeste tuju.

Nad lisavad oma e-kirjadele inimlikkust. Esmaspäeva hommikul võib tekkida kiusatus kõikidele e-kirjadele võimalikult kiirelt ja efektiivselt vastata, kuid enne «saada»-nupu vajutamist võiksid oma teksti siiski üle lugeda ja teha kindlaks, et see on sõnastatud selgelt ja sõbralikult. Pane end korraks kirja vastuvõtja rolli ja püüa teha nii, et kirja lugemine oleks võimalikult meeldiv.

Nad suudavad öelda «ei» . Esmaspäevahommikuti võib sul tekkida palju segavaid faktoreid, kuid kui pead kindlad asjad just täna ära tegema, pead oskama öelda kolleeegidele viisakalt «ei», pakkudes välja sulle sobivama aja.

Nad keskenduvad olulisele. Edukad inimesed ei jää mõtlema sellele, mis juhtus nädalavahetusel ega muudele probleemidele, vaid keskenduvad selelle, mis tuleb tööl ära teha. Pane muud mõtted eraldi «kasti» ja tegele nendega siis, kui oluline on tehtud.

Nad peavad meeles, et on olemas ka teisipäev. Vahel võib sul tekkida tunne, et kui sa kõiki esmaspäeva probleeme esmaspäeval ära ei lahenda, kukub maailm kokku, kuid päeva lõpuks võid sa aru saada, et mõne asjaga oleks saanud ka oodata. Mõni asi vajab hoopis rohkem aega, et ära laheneda – näiteks võid sa hiljem saada lisainformatsiooni, mis sellele oluliselt kaasa aitab. Või laheneb mõni probleem hoopis iseenesest.

Tarbija24»Töö
Toimetaja:
Marina Lohk