Advokaadibüroo Glimstedt vandeadvokaadi Triin Raudsepa sõnul võib 1. juulist 2014 rakenduv töötamise register aidata vähendada küll varimajandust ja hõlbustada riigiasutuste tööd, kuid suurendab tööandjate kulusid ja halduskoormust.

„Teisipäevast rakenduv register kohustab tööandjaid registreerima mistahes lepingu vormis töötamise oma ettevõttes. Tööandjad peaksid tähele panema, et registri täitmise tähtajad on lühikesed ja töötamist käsitletakse registri raames väga laialt, näiteks tuleb tavalise töölepingu ja avaliku teenistuse kõrval registreerida ka äriühingu ja FIE juures vabatahtlikuna töötamine ilma tasu saamata ning võlaõiguslikud teenuse osutamise lepingud,“ selgitas Raudsepp.

Raudsepp rõhutab, et ettevõtjatel on viimane aeg Eesti Haigekassasse esitatud andmed tänase päeva jooksul üle kontrollida ja puudulikud lisada, kuna kindlustusandmed viiakse juuli esimesel päeval üle registrisse ja kui ülekantud andmed ei vasta kõigile nõuetele, võib maksuhaldur rakendada tööandjale kuni 3200 euro suurust trahvi.

„Kuna registreerimise tähtajad on väga piiratud, siis tuleb uue töötaja registreerimine teostada hiljemalt isiku tööle asumise hetkeks. Töötamise peatumise ja lõpetamise registreerimiseks on tööandjal aega 10 kalendripäeva alates töötamise peatumise või lõpetamise päevast,“ lisas Raudsepp.

Raudsepa sõnul saab tööandja vigaseid andmeid registris elektrooniliselt ise parandada kolme kuu jooksul töötamise alustamise, peatumise või lõpetamise kuupäevast alates, peale seda parandab andmeid vaid maksu- ja tolliamet talle esitatud taotluse alusel.

Mida tuleks teha?

1.Tänase päeva jooksul üle kontrollida Eesti Haigekassasse esitatud töötamisega seotud andmed, sest 1. juuli 2014 seisuga viiakse ravikindlustuse andmekogust kehtivad töötamisega seotud kindlustusandmed automaatselt üle töötamise registrisse;

2. 1. juulil 2014 tuleks üle vaadata kõik andmed töötamise registris ja sisse kanda kõik võlaõiguslikud lepingud, mis on jõustunud enne 1. juulit 2014, juhtimis- ja kontrollorgani liikmed ning vabatahtlikuna töötamised.
Töötamise registrisse saab andmeid kanda e-maksuametis/e-tollis, üle infosüsteemide andmevahetuskihi masin-masin liidesega, või lihtsustatud korras saab esmase registreeringu teha ka telefoni või SMSi teel.