Tallinn, 29. mai 2003. Eesti Töötukassa juhatus võttis täna hommikul vastu Iirimaa tööturuasutuste esindajad, kes ennustavad Eestile töötuskindlustushüvitiste arvu suurenemist ja mitmekesistumist.

Iirimaa tööturu ja kutseõppesüsteemi tööhõivevaldkonna direktor Donal Sands rääkis kohtumisel, et 1990-ndate alguses oli Iirimaal tänasega võrreldes vähem hüvitisi. „Ka Eestil suureneb Euroopa Liitu saades hüvitiste hulk ning hüvitised muutuvad mitmekesisemaks,“ märkis Sands. Tema sõnul tähendab see ka süsteemi laienemist.

Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel tutvustas Iiri kolleegidele Eesti töötuskindlustussüsteemi. Koos vaadati üle ka Eesti ja Iirimaa võrdlus.

Töötuskindlustuse rahastamine on Donal Sandsi sõnul Eestis ja Iirimaal sarnane. Samuti on sarnased hüvitise saamise tingimused – eelnevalt peab olema hüvitise taotleja tasunud maksu ja samuti tuleb võtta end töötuna arvele. Kui Eestis on hüvitise maksmise periood 180 kuni 360 päeva, siis Iirimaal on see kuni 390 päeva.

Eestis on hüvitise suurus esimesed sada päeva 50 protsenti hüvitise saaja viimase 12 töötatud kuu keskmisest töötasust ja 101. kuni 180 päevani 40 protsenti. Iirimaal on hüvitise suurus 118,8 Eurot iga nädal. Kui töötul on abikaasa ja lapsed, siis hüvitis võib Donal Sandsi sõnul olla veelgi suurem.

Iirimaa poolt osales tänasel kohtumisel ka tööturu ja kutseõppesüsteemi välissuhete direktor Kevin Quinn.

Eesti poolt olid kohtumisel lisaks Töötukassa juhatusele ka Tööturuameti peadirektor Mati Ilissson ja avalike suhete nõunik Erko Vanatalu.