Helve Toomla, ametiühingute jurist

•• Firma võttis tööle turvamehed, kes hakkavad territooriumi valvama graafiku järgi – seega peavad nad töötama ka õhtul. Kas öösel ja õhtul töötamise eest tuleb lisaks põhipalgale maksta ka lisatasu? Kuidas peaks seda arvestama ja kuidas tuleks lisatasu ning õhtune töö-aeg töölepingusse kirja panna?

Töölepingus ei pea olema eraldi kokkulepet õhtusel või öisel ajal töötamise kohta. Töölepinguseaduse paragrahv 41 lõike 2 kohaselt võib vahetustega töö korral määrata tööaja alguse ja lõpu, puhkamiseks ja einetamiseks antavad ajad ning ühest vahetusest teise ülemineku aja ja korra vahetusgraafikutega. Viimased kinnitab tööandja.

Õhtune tööaeg on kella 18–22-ni ja ööaeg 22–6-ni. Sel ajal töötamise eest makstakse töötajale lisatasu või suurendatakse põhipalka vastavalt poolte kokkuleppele. Kui lepitakse kokku põhipalga suurendamises, tuleb töölepingus eraldi näidata, millise summa võrra on põhipalka õhtuse ja öötöö eest suurendatud. Põhipalga suurendamise korral lisatasu ei maksta.

Lisatasu maksmise puhul võib töölepingus viidata õigusaktile näiteks nii: lisatasu makstakse palgaseaduses ette nähtud juhtudel ja suuruses. Konkreetseid lisatasu summasid või protsente näitama ei pea. Palgaseaduse paragrahvi 17 järgi ei tohi lisatasu iga töötunni eest õhtusel ajal olla väiksem kui 10 protsenti ja öösel väiksem kui 20 protsenti töötaja tunnipalga määrast. Turvatöötaja palkamisel tuleb tingimata järgida ka turvaseaduses sätestatud nõudeid.