Merike Lees

Juhul, kui tööandja ei jõua puhkuste ajakava koostada ja töötajatele teatavaks teha jaanuarikuu jooksul, saab töötaja võtta puhkust temale sobival ajal.

Puhkuse ajakavas peab arvestama nende töötajate soove, kellel on õigus puhata siis, kui nemad tahavad.

Sellisteks töötajateks on peamiselt rasedad, väikese lapse vanemad, alaealised. Juhul, kui tööandja ei jõua teha jaanuarikuu jooksul puhkuse ajakava teatavaks, saavad töötajad õiguse kahenädalase etteteatamisega puhata neile sobival ajal, rääkis jurist Helve Toomla Käsiraamatute Kirjastuse korraldatud teabehommikul ““Knopkad” töösuhtes aastal 2005”.

Kui tööandja ei saa töötajale ajakava jaanuaris tutvustada, kuna töötaja on haige, teeb ta seda esimesel võimalusel, kui töötaja on terveks saanud. Sellisel juhul ei teki töötajal õigust võtta puhkust endale sobival ajal kahenädalase etteteatamisajaga, selgitas Heli Raidve Tööõigusabi juhataja Heli Raidve.

“Me püüame anda oma töötajatele võimaluse puhata suvel: juuni-juuli-august,” ütles Paulig Eesti personalijuht Peeter Kodar. Tema sõnul Paulig tehast suvekuudel seisma ei pane, vaid ettevõtte tootmisplaan on tehtud nii, et tagatud on piisavad laovarud klientide vajaduste rahuldamiseks puhkuste ajal.

Puhkuste ajakavas peab olema kõigepealt jooksva tööaasta eest antav puhkus ja siis eelmiste tööaastate eest kasutamata puhkused. Puhkuse kasutamine esimesel tööaastal pärast kuuekuulist töötamist on töötaja õigus, mitte kohustus ja see puhkuseosa antakse poolte kokkuleppega määratud ajal, kui töötaja seda soovib.

Lapsehoolduspuhkuselt naasva töötaja puhkuseaja arvestus käib tööle asumise aja järgi. Kui töötaja läheb lapsehoolduspuhkusele ja sellel hetkel on tal kasutamata kaks nädalat puhkust, siis ei kao need päevad kuhugi ja lapsehoolduspuhkuselt tagasi tulles on tal kokku ikka kaks nädalat kasutamata puhkust, ütles Raidve.

Puhkuse ajal haigestunud lapse põetamise eest saab palgata puhkust

Puhkuse ajal hoolduslehel olemise korral saab töötaja puhkust küll pikendada, kuid kuna puhkuse ajal antud hooldusleht väljamaksmisele ei kuulu, siis muutub puhkuse pikendatud osa sisuliselt palgata puhkuseks.

Sisuliselt annab puhkuse ajal saadud hooldusleht õiguse palgata puhkusele, sest väljamaksmisele selline puhkuse ajal väljaantud hooldusleht ei kuulu, rääkis jurist Helve Toomla.

Et hooldusleht saaks välja makstud, tuleks lapse haigestumisel töötajal poolte kokkuleppel puhkus katkestada, tööle asuda ja võtta hooldusleht, sest sellisel juhul kuulub hooldusleht väljamaksmisele, rääkis Toomla.

“Selline käitumine on tööandja poolt inimlik, kui ta soovib töötajale vastu tulla,” märkis Toomla.

Lapsehoolduspäevade võrra ei saa tööandja automaatselt ja ühepoolselt töötaja puhkust pikendada. Töötajale tuleb selgitada, et pikendatav puhkuseosa oleks palgata puhkus, rääkis Toomla.

Õigusaktidest ei tulene tööandjale kohustust teavitada töötajat puhkuse pikendamise võimalustest, kui töötaja on puhkuse ajal olnud töövõimetu.

Puhkuse pikendamine eeldab töötaja tahet ja selget sooviavaldust, ütles Heli Raidve Tööõigusabi juhataja Heli Raidve.

“Kui töötaja ei esita selget sooviavaldust, siis tööandjale ei tulene seadusest kohustust puhkust pikendada või seda töötajale peale suruda,” rääkis Raidve. “Töötajale on antud õigus nõuda ja oma õigusi peab teadma.”

Ajakava koostamist nõuab seadus
väljavõte puhkuseseadusest

§ 15. Puhkuste ajakava
Tööandja koostab puhkuste ajakava iga kalendriaasta kohta ja teeb selle töötajale teatavaks jaanuarikuu jooksul. Puhkuste ajakava võib muuta poolte kokkuleppel.
Puhkuste ajakava koostamisel lähtub tööandja töö korraldamise huvidest, arvestades võimaluse korral töötajate soove.
Tööandja on kohustatud puhkuste ajakava koostamisel arvestama nende töötajate soovidega, kellel on vastavalt käesoleva seaduse § 16 punktidele 3–6 õigus saada puhkust neile sobival ajal.
Kui tööandja ei tee puhkuste ajakava töötajale teatavaks jaanuarikuu jooksul, on töötajal õigus jääda puhkusele töötaja poolt valitud ajal, teatades sellest tööandjale kirjalikult ette vähemalt kaks nädalat.
§ 16. Puhkuse andmine töötajale sobival ajal

Töötaja soovitud ajal on tööandja kohustatud andma puhkust
naisele vahetult enne ja pärast rasedus- ja sünnitus­puhkust või vahetult pärast lapsehooldus­puhkust;
mehele vahetult pärast lapsehoolduspuhkust või naise rasedus- ja sünnituspuhkuse ajal;
vanemale, kes kasvatab kuni 7aastast last;
vanemale, kes kasvatab 7–10aastast last lapse koolivaheajal;
alaealisele;
tööga seotud tervisekahjustuse järgselt töövõime osaliselt kaotanud töötajale.

Allikas: puhkuseseadus