Sotsiaalmaks on pensionikindlustuseks ja riiklikuks ravikindlustuseks vajaliku tulu saamiseks maksumaksjale pandud rahaline kohustis, mis kuulub täitmisele sotsiaalmaksuseaduses ettenähtud korras, suuruses ja tähtaegadel.
Sotsiaalmaksuga maksustatakse aktiivsest tegevusest (töötamisest, ettevõtlusest) saadud tulu.
Maksustatavate tulude loetelu sätestab sotsiaalmaksuseaduse § 2 lg 1, mittemaksustatavate loetelu sotsiaalmaksuseaduse § 3.

Sotsiaalmaksu määr on 33%, Töötukassa poolt makstavatelt töötuskindlustushüvitiselt ja sotsiaalmaksuseaduse § 6 lg 1 punktides 6,8 ja 9 sätestatud juhtudel 13%.

Sotsiaalmaksu maksavad:
- maksustatavate väljamaksete tegijad - tööandjad; maks deklareeritakse deklaratsioonil TSD ja makstakse igakuiselt
- füüsilisest isikust ettevõtjad oma ettevõtlustuludelt
- riik, sotsiaalmaksuseaduse § 6 lg 1 loetletud isikute eest

Alates 1.jaanuarist 2001 on erinevatele sotsiaalmaksu maksjatele kehtestatud ühesugune sotsiaalmaksu kohustuse alammäär, mida on kohustatud maksma:
- tööandja (sotsiaalmaksuseaduse § 2 lg 2 ja 3 sätestatud juhtudel),
- riik (sotsiaalmaksuseaduse §-s 6 loetletud isikute eest) ja
- füüsilisest isikust ettevõtja oma ettevõtlustuludelt (sotsiaalmaksuseaduse § 2 lg 5 alusel).
Aastatel 2001-2005 oli sotsiaalmaksu miinimumkohustuseks 231 krooni kuus, 2006. aastal on see kahekordistunud 462 kroonini kuus.

Tööandja sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse arvestamise kord on kehtestatud rahandusministri 03.01.2003 määrusega nr 2.

Füüsilisest isikust ettevõtja maksab sotsiaalmaksu avansilisi makseid neli korda aastas - iga kvartali viimase kuu 15.kuupäevaks.
2006. a arvestatakse avansiliste maksete suurus sotsiaalmaksuseaduse § 2¹ sätestatud arvestuslikust määrast, mis on 1400 krooni kuu kohta.
Seega on sotsiaalmaksu avansiliseks kohustuseks 462 krooni kuus ehk 1386 krooni kvartalis.

FIE lõpliku sotsiaalmaksu kohustuse aastas arvutab Maksu-ja Tolliamet ettevõtja tuludeklaratsioonis deklareeritud ettevõtlustulu alusel ja saadab ettevõtjale maksuteade juurdemaksmisele kuuluva sotsiaalmaksu kohta. Juurdemaksmisele kuuluva sotsiaalmaksu tasumise tähtaeg on 1. oktoober.