Helve Toomla

•• Kaupluses muudetakse alaliselt tööajareÏiimi ja palgatingimusi seoses tootmise ja töö ümberkorraldamisega. Tööandja teatas ühele müüjale ette nähtud kuu aega enne, et täieliku tööaja asemel pakub ta osalist tööaega. Töötaja vastas teatele, et pole sellega nõus. Kas on õige töötaja koondada ning võtta vabanenud osalise tööajaga müüja kohale uus töötaja? Kas koondatud töötajal on siiski õigus pärast koondamisraha kättesaamist nõustuda pakutud osalise tööajaga?

Tööandja ei saa ilma töötaja nõusolekuta viia teda tööle osalise tööajaga ehk poolele kohale. Kui töömaht tõesti väheneb ainult osaliselt või korraldatakse töö ümber nii, et täistööajaks tööd anda ei ole ja töötaja osalise tööajaga ei nõustu, siis tuleb töötaja paratamatult koondada tervelt kohalt. Sel juhul ei ole koondamise põhjuseks mitte töötaja keeldumine tööajanormi vähendamisest, vaid töö lõppemine kokkulepitud tingimustel ümberkorralduste tõttu.
Enne töölepingu lõpetamist koondamise tõttu tuleb tööandjal võimaluse korral pakkuda teist tööd, ka sedasama osalise tööajaga tööd. Pakkumine tuleks vormistada kirjalikult. Kui töötaja pakutud kohast keeldub, ei ole tal õigust sama kohta pärast töölepingu lõpetamist tagasi nõuda, välja arvatud juhul, kui tekivad kohad, mida tööandjal enne koondamist ei olnud. Muidugi võib tööandja ka inimese samale kohale tagasi võtta, aga nõudeõigust töötajal selleks olla ei saa.

•• Mind on tööle vormistatud elektrikuna. Viis aastat tagasi viidi mind teise osakonda ning olemasolevale tööle tuli juurde hulk teisi kohustusi. Need märgiti ka ametijuhendisse. Ka lubati vormistada mind elektriku asemel meistriks ja maksta suuremat palka. Ametinimetus muudeti, aga palgatingimused jäid samaks. Lisaks vormistati töölepingu lisana klausel, et saadav palk on ette nähtud kogu tehtava töö eest. Nüüd selgus, et tööandja juures olen endiselt kirjas elektrikuna ja saan elektriku palka ilma lisatasudeta. Minu küsimus: Kas töölepingu lõpetamisel on mul õigus tööandjalt nõuda lubatud, kuid saamata jäänud lisatasu väljamaksmist?

Kahjuks näitab igapäevaelu, et suuliselt antud lubadusi ja kokkuleppeid sageli ei täideta. Kui töötaja kirjutas alla töölepingu tingimuste muutmisele oma tööülesannete osas ega nõudnud samas ka palga tõstmist, saab ta nüüd ainult paluda suuliselt antud lubaduse täitmist ja selle vormistamist töölepingus. Suulise lubaduse alusel ei teki lisatasu nõudeõigust ka töölepingu lõpetamisel. Aus tööandja peaks muidugi ka oma suuliselt antud lubaduse täitma.