Helve Toomla
ametiühingute jurist

•• Üle kümneaastase staažiga avalik teenistuja võeti neljaks kuuks katseajaga teenistusse. Katseajal tema töökoht koondati. Kas antud juhul saab nõuda koondamise kompensatsiooni?

Eeldan, et küsija on ametnik. Katseajal võib ametniku teenistussuhte lõpetada koondamise tõttu, kui on tegemist ametikohtade arvu vähendamise, teenistuse ümberkorraldamise või ebaseaduslikult teenistusest vabastatud ametniku teenistusse ennistamisega ning ametnikku ei ole võimalik teisele ametikohale nimetada.

Teisele ametikohale saab ametnikku nimetada tema nõusolekul.

Koondamise olukorras võib katseajal teenistussuhte lõpetada ka katseaja ebarahuldavate tulemuste tõttu, kuid sel juhul tuleb eelnevalt hinnata katseaja tulemusi, vahetu ülemus peab vestlema ametnikuga ja kandma tulemused atesteerimislehele. Ebarahuldavate tulemuste korral vabastatakse ametnik teenistusest ametikohale mittevastavuse tõttu, ametikoha koondamine seda ei välista.

Kui ametnik vabastatakse teenistusest koondamise tõttu avaliku teenistuse seaduse alusel, tuleb sellest kirjalikult vähemalt üks kuu ette teatada ja üle kümneaastase avaliku teenistuse staaži korral maksta hüvituseks 12 kuu ametipalk.

Katseaja ebarahuldavate tulemuste tõttu ametikohale mittevastavuse puhul hüvitist ei maksta, välja arvatud hüvitis kasutamata jäänud puhkusepäevade eest.

•• Korteriühistu läheb üle haldusfirma teenindusele. Kas seni töölepingu alusel ühistus töötanud töötajatel on üle haldusfirmasse samale tööle üle minnes töölepingu lõpetamisel õigust kompensatsioonile korteriühistust?

Kui töötajad korteriühistus ei kuulunud mingisse üksusesse, näiteks majandusosakonda, siis töölepingud hooldusfirmale

n-ö automaatselt üle ei lähe ja kui töötajad korteriühistus teise pakutud tööga nõus ei ole, kuuluvad nad koondamisele ning neile tuleb maksta hüvitisi nagu iga teise tööandja juures.

Kui aga korteriühistus on moodustatud majade haldamiseks mingi struktuuriüksus-osakond, mille koosseisu töötajad kuuluvad –, antakse see üksus hooldusfirmale üle, töötajad jätkavad seal oma seniste töölepingute alusel tööd ja koondamise olukorda ei teki, kuna töölepinguid ei lõpetata.

Kokkuvõtteks võiks öelda, et üksiktöötajate töölepingud ei lähe üle teisele tööandjale, kes sama või sarnast tööd jätkab, ning nende töölepingud kuuluvad lõpetamisele. Kui aga ühelt tööandjalt teisele läheb majandusüksus või selle organisatsiooniliselt iseseisev osa, siis töölepinguid ei lõpetata, vaid antakse kehtivana üle uuele tööandjale.