Helve Toomla
ametiühingute jurist

•• Üks töötaja töötab kontserni ühes ettevõttes töölepingu alusel 0,75 kohaga ja teises ettevõttes töölepingu alusel 0,25 kohaga. Kuidas jaotatakse põhipuhkus?

Eeldan, et mõlemad ettevõtted on juriidilised isikud, mis tähendab, et on osaühingu, aktsiaseltsi või muu sellisena kantud äriregistrisse. Sel juhul on tegemist kahe eri tööandjaga. Mõlemad võivad töötajate puhkuseaja määramisel üldjuhul lähtuda oma töö korraldamise huvidest. Nii võib ühes ettevõttes antava puhkuse aeg erineda teise omast ja inimene ei saagi korralikult puhata. Et seda ei juhtuks, tuleks mõlemal tööandjal juba puhkuste ajakava koostamise ajal omavahel kokku leppida, et puhkust antakse ühel ajal. Muidugi võidakse siis arvestada ka töötaja soove.

Vaatamata sellele, et inimene töötab osalise tööajaga, on tal mõlema tööandja juures õigus täispuhkusele, see tähendab vähemalt 28 kalendripäevale.

•• Vallale kuuluvas lasteaias kstab tööpäev kella 7–18. Üks vahetus on 7-13 ja teine vahetus 12-18, 12-13 on tööl mõlemad õpetajad üheaegselt. Kui täiskohaga lasteaiaõpetaja asendab puuduvat õpetajat, siis kas see on ületunnitöö?

Asendamine võib toimuda nii oma tööajanormi piires kui ka seda ületades.

Töötajal, kes asub ajutiselt äraolevat töötajat asendama, oleks mõistlik juba enne lisatöö võtmist tööandjaga kirjalikult lisatasus kokku leppida. Seadus lisatasu suurust ei sätesta. Kui lisatöö tõttu tuleb tööandja taotlusel töötada kauem, kui töölepingus on kokku lepitud, tähendab see ületunnitööd, mille eest peab tööandja maksma lisatasu vähemalt 50% töötaja tunnipalga määrast.