** Kas väikse lapsega emale peab võimaldama kogu puhkuse korraga välja võtta? Mis vanuseni saab lapse pealt lisapuhkusepäevi ning kas ka need peab võimaldama koos tavapuhkusega välja võtta?

Taivo Ruus, advokaadibüroo Ruus, Koch & Vabamets vandeadvokaat:

Õigus saada terve puhkus korraga on igal töötajal – pole tähtis, kas tal on laps või kui vana laps on. Tööandja ei või puhkust osadeks jagada ilma töötaja nõusolekuta. Juhul kui vastupidises on kokku lepitud töö- või kollektiivlepingus, on selline tingimus töötaja olukorda võrreldes seadusega halvendav ning seega kehtetu.

Kui töötajal on üks või kaks alla 14-aastast last, on tal õigus saada igal tööaastal lisaks kolm kalendripäeva lapsepuhkust. Kui töötajal on kolm või enam alla 14-aastast last või vähemalt üks alla 3-aastane laps, on tal õigus saada lisaks kuus kalendripäeva lapsepuhkust. Sellist puhkust võib võtta vaid üks vanematest.

Töötajal on õigus nõuda, et lisapäevad liidetaks põhi- ja lisapuhkusele või pikendatud põhipuhkusele, üksnes kokkuleppel töötajaga võib sellise puhkuse anda mõnel muul ajal samal tööaastal. On oluline teada, et lisalapsepuhkust antakse ainult töötaja sellekohase eelneva soovi korral, st see ei lisandu puhkusele automaatselt.

Kuni 14-aastast last kasvataval lapsevanemal on õigus saada lisaks palgata lapsepuhkust. Seda antakse kuni 14 kalendripäeva tööaasta kestel poolte kokkuleppega määratud ajal, töötaja ei saa nõuda, et ta peaks selle puhkuse saama nn tavapuhkuse jätkuna.

** Pean jõulude ajal tööl olema. Kas peaksin selle eest saama lisatasu?

Gertlin Lindmaa, personalitöö koolituskeskuse Personalis juhataja:

Tööandjal on õigus töötajaid tööle rakendada rahvuspühal ja riigipühal, kui see on vajalik elanike teenindamiseks, katkematu tööprotsessi või ajutiste edasilükkamatute tööde tegemiseks vääramatust jõust tingitud vajaduse korral.

Töö eest riigipühal makstakse vähemalt kahekordselt, olenemata, kas töötati graafikukohaselt või graafikuväliselt. Graafikujärgne töötamine riigipühal hüvitatakse rahaliselt. Graafikuvälist töötamist riigipühal võib töötaja soovil hüvitada vabade päevadega, sel juhul tasustatakse riigipühal tehtud tööd nagu tööd tavalisel tööpäeval. Kui vahetus algab riigipühaeelsel päeval ja lõpeb riigipühal või algab riigipühaeelsel päeval ja lõpeb riigipühajärgsel päeval, tasustatakse tööd sellises vahetuses nagu riigipühal.

Pühade ajal töötamise kohta peab tööandja pidama eraldi arvestust ning seadus ei võimalda kokkulepet, et tasu pühade ajal töötamise eest sisaldubki juba inimese põhipalgas.