Vahur Koorits, reporter

Uuest aastast kasvab alampalk, tõuseb õpetajate ja teiste riigiametnike palk ning kümnekordistub ajateenijatele makstav toetus.

Kopsakamaks muutuvad ka kõikvõimalikud abirahad – näiteks kerkivad vanemapalga alam- ja ülemmäär, töötutoetus enam kui kahekordistub ja toimetulekutoetuse piir tõuseb. Koolides hakatakse kinni maksma töövihikuid ja katsetama pikapäevarühmadega, raha antakse ka lastelaagritele ja huvikoolidele.

Uus aasta toob teisigi muudatusi. Venekeelsed koolid hakkavad samm-sammult üle minema eestikeelsele õppele. Ettevõtteid on edaspidi võimalik asutada kahe tunniga ja pättidelt saab kergemini vara konfiskeerida. Postimees tegi olulisematest uuendustest ja muudatustest ülevaate.

--------------------------------------------------------

• Tulumaksu määr väheneb 23 protsendilt 22 protsendile.

• Alates teisest lapsest on 24 000 krooni perekonna tuludest maksuvaba, sama palju maksuvabastust lisandub iga järgmise lapse pealt. Vastav seadus hakkas kehtima juba eelmisel aastal, kuid raha saab alles pärast tuludeklaratsiooni esitamist ehk sel aastal.

• Ajateenijate toetus kümnekordistub. Sõdurpoisid hakkavad 150 krooni asemel saama 1500 krooni kuus kuni ametikohale määramiseni. Alates sõduri, vanemsõduri, jaoülema, rühmavanema või rühmaülema ametikohale määramisest ja sõltuvalt ajateenistuse kestusest suureneb toetus ligi 3000 kroonini.

• Tõuseb riigitöötajate miinimumpalk. Kokkuleppe kohaselt on riigiametnike ametiühingu TALO liikmeskonda kuuluva riigieelarvest töötasu saava kõrgharidusega töötaja palga alammäär töötamisel täistööajaga kõrgharidust nõudval ametikohal vähemalt 7475 krooni kuus.

• Alampalk tõuseb 3600 kroonini. Tunnipalga alammääraks on tulevast aastast 21 krooni ja 50 senti.

• Eestkostel ja perekonnas hooldusel olevate laste toetus tõuseb 600 krooni võrra kuus, 900 kroonilt 1500 kroonile.

• Kultuuritöötajate palgad tõusevad 15 protsenti. Keskmine palk kultuurivaldkonnas jõuab jaanuaris 9026 kroonini.

• Uuest aastast saavad 6000 krooni elluastumistoetust ka eestkostel ja peres hooldamisel olnud lapsed. Seni toetati iseseisva elu alustamisel ühekordse toetusega lastekodudes kasvanud lapsi.

• 2007. aastal tõuseb vanemahüvitise alammäär 3600 kroonini ja maksimaalse hüvitise suurus 21 624 kroonini.

• Ohvriabi seaduse muudatusega tõstetakse makstava hüvitise suurust 70 protsendilt 80 protsendile vägivallakuriteoga tekitatud varalisest kahjust. Hüvitiste maksimumsumma tõuseb 50 000 kroonilt 150 000 kroonile, ohvri surma korral makstava matusekulude hüvitise määr tõuseb 5500 kroonilt 7000 kroonile.

• Toetused represseeritutele tõusevad 3000 kroonini. Hüvitise maksimum tervishoiuteenustele, retseptiravimitele või taastusravi tuusikule tõuseb 2500 kroonini (2006. aastal 2000 krooni), aastane transpordihüvitis on 500 krooni.

• Toimetulekupiir tõuseb ettepaneku järgi 900 kroonini üksi elavale inimesele või pere esimesele liikmele ja 720 kroonini pere teisele ja igale järgnevale liikmele.

• Töötutoetus tõuseb seniselt 400 kroonilt 1000 kroonile.

• Riik tagab ravikindlustuse kõikidele tööturuametis arvel olevatele aktiivselt tööd otsivatele töötutele. Kindlustuse saavad nad võrdsetel alustel töötutoetuse saajatega kuni üheksaks kuuks ehk 270 päevaks.

• Pedagoogide palga alammäär tõuseb 18 protsenti. Järgmisest aastast on noorempedagoogi palk 7800 krooni, pedagoogil 8260, vanempedagoogil 9440 ja pedagoog-metoodikul 11400 krooni.

• Aktsiisimaksust vabastatakse kutseliste kalurite kalastamisel kasutatav kütus.

• Riik hakkab toetama huviharidust 10 miljoni krooniga, mille jagamise täpne kord pole veel vastu võetud. Tõenäoliselt makstakse raha otse koolidele.

• Hakatakse toetama lastelaagreid. Toetada on plaanis 25 protsendi ulatuses iga noore (laagrites käijaid on umbes 33 000) laagris osalemist, ükskõik millise laagriga on tegemist.

• Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse järgi alustatakse 2007. aasta 1. septembril vene õppekeelega gümnaasiumides üleminekut osalisele aineõpetusele eesti keeles. Haridus- ja teadusministeerium on määranud viis õppeainet, milles järk-järgult eestikeelsele õppele üle minnakse. Lisaks neile viiele tuleb koolil endal valida veel kaks õppeainet. Eestikeelne aineõpe on plaanis eesti kirjanduses, ühiskonnaõpetuses, geograafias, muusikas ja Eesti ajaloos.

• Plaanis on käivitada riiklikult finantseeritavate pikapäevakoolide katseprojekt 1.–6. klassi õpilastele. Pikapäevakool tähendab, et igal õpilasel on võimalus pärast tundide lõppu leida endale tegevust meelepärastes huviringides, saada osa ühistegevusest ning vajadusel ka õpiabi või tuge koduste õppetükkide lahendamisel. Pikapäevakoolis peaks õpilasel olema võimalus leida tegevust kuni vanemate tööpäeva lõpuni (kella 18–19ni). Korraldatud on nii õpilaste järelevalve kui ka toitlustamine.

• Laieneb koolide ring, kus saab läbida õpipoisikoolituse. Õpipoisikoolitus võimaldab põhihariduseta inimestel läbida suurema osa koolitusest ettevõtetes ning omandada tööoskus pead teooriaga vaevamata.

• Ettevõtet saab asutada kahe tunniga. Ettevõtte kaughalduse portaal võimaldab juba jaanuaris teha äriregistriga seotud toiminguid kiirmenetluse korras läbi internetiportaali. See on oluline aja ja kulude kokkuhoid, sest näiteks notari juurde ei pea enam minema.

• Riigilõivud vähenevad. Näiteks kinnistamislõivud vähenevad keskeltläbi 40 protsenti, eriti suures mahus vähenevad äriregistri lõivud. 5 miljoni kroonise maja või korteri ostmisel tuleb uuest aastast tasuda senise 14 500 krooni asemel 5800 krooni.

• Seadus lihtsustab kriminaalsel teel saadud tulu, näiteks autode, majade ja pangaarvete konfiskeerimist. Täiendatud on ka kolmandatelt isikutelt konfiskeerimise kord – nii võib riik ära võtta vara, mille kolmas isik omandas kuriteo toimepanijalt saadud kingitusena või muul viisil turuhinnast palju soodsamalt. Näiteks võib tuua juhtumid, kus süüdi mõistetud isik vormistab vara omanikuks oma vanaema või lapsed, samuti kui ta kingib pojale Ferrari või armukesele maja.

Muudatused 2007. aasta jooksul

• 1. aprillist tõuseb keskmine vanaduspension 11 protsenti, 3490 kroonini.

• 1. juulist tõstetakse lapsetoetus alates pere kolmandast lapsest 900 kroonini. Muudatusest võidavad kolmelapselised pered 300 krooni, neljalapselised 600, viielapselised 1050 ja kuuelapselised 1500 krooni kuus.

• 1. juulist on isadel võimalik saada vanemahüvitist, kui laps on 70 päeva vanune. Varem tuli oodata lapse kuuekuuseks saamiseni.

• Riik annab uuest õppeaastast tasuta õpikud, töövihikud, tööraamatud, töölehed ja muu vajaliku põhiharidust omandavatele õpilastele ning vähemalt õpikud keskharidust omandavatele õpilastele.


mari vastas teemale: #30658 17 aastat 3 kuud tagasi
Eelmisest aastast alates saab tuludeklaratsiooniga juba 2. lapse eest pisut raha tagasi. Ja olgem ausad, see 600.- lisakrooni kolmanda lapse eest võrreldes 1. ja 2. lapsega, ei ole kindlasti summa, mille eest riik lapse üles kasvatab. Ei tasu ikka nii väiklane ka olla. Rohkem tolerantsust!.
kata vastas teemale: #30644 17 aastat 3 kuud tagasi
Eks asi ongi ju suhtumises e. millise mätta otsast keegi seda vaatab.
Paljulapseline pere vajab ilmselgelt rohkem kõrvalist abi kui ühe-kahelapseline pere. Eks mõte oligi selles. Pealegi ei tasu ju kadedusest roheliseks minna, kolme- ja enamalapselistel peredel kadus koos seaduse muudatusega ära kvartalitoetus.
Mare vastas teemale: #30641 17 aastat 3 kuud tagasi
Huvitav suhtumine - kahte esimest last toitku vanemad, kolmandat riik? Eks muidugi toidavad ja katavad oma lapsi kõik vanemad, aga miks siis kaks esimest riigi silmis midagi väärt ei ole? Küsimus pole ju vanemate suutlikkuses vaid riigi suhtumises.
kata vastas teemale: #30638 17 aastat 3 kuud tagasi
Kahte last peaks kaks vanemat ise toita ja riietada suutma. Kui ei suuda, siis tuleks pöörduda sotsiaalametniku poole abi saamiseks.
Kata vastas teemale: #30629 17 aastat 3 kuud tagasi
Jah, paraku üks ja kaks last ei taha süüa ja riideid selga. Täiega ajab tigedaks. See on ebavõrdsus, oleks võinud siis lastetoetust tõsta kõikidel.
eevalii vastas teemale: #30624 17 aastat 3 kuud tagasi
vabandust aga ei näe ühe ja kahe lapseliste perede kuutoetuse suurenemist? meid pole vist olemaski, ajalugu?