Kui kauaks võib saata töötajat välislähetusse? Millised kulutused hüvitatakse ja kui suur on päevaraha?


Erki Vabamets, Advokaadibüroo Ruus, Koch & Vabamets vandeadvokaat:

Tööandjal on õigus lähetada töötaja töölähetusse mitte kauemaks kui 30 järjestikuseks kalendripäevaks. Lähetuse kestus ei sõltu sellest, kas sihtkohaks on välisriik või mõni paikkond Eestis, mis jääb väljapoole töölepinguga määratud töö tegemise asukohta. Poolte kokkuleppel võib lähetus kesta ka kauem.

Töölähetuse korral on tööandja kohustatud hüvitama töötajale sõidukulud töökohast lähetuskohta ja tagasi, majutuskulud lähetuspaigas ning muud dokumentaalselt tõendatud lähetusülesande täitmisega seotud kulud (nt pagasivedu, linnasisesed sõidud, sideteenused jms). Samuti peab töötajale maksma päevaraha teeloleku ja lähetuskohas viibimise aja eest.

Välislähetuse korral peab töötajale lisaks hüvitama ka reisikindlustuse ja viisa vormistamise kulud kindlustuspoliisi koopia või viisakoopia või muu seda kulu tõendava dokumendi alusel.

Päevaraha peab töötajale maksma juhul, kui lähetuskoht asub vähemalt 50 kilomeetri kaugusel asula piirist, kus paikneb töökoht. Päevaraha alammäär on riigisisesel lähetusel 50 krooni päevas ja välislähetusel 350 krooni päevas. Kuid tööandja võib n-ö maksuvabalt maksta päevaraha riigisisesel lähetusel kuni 80 krooni päevas ja välislähetusel kuni 500 krooni päevas.