Katrin Sarap
tööõigusbüroo Labour Consulting jurist

Kas pühad lähevad õppepuhkuse sisse? Sooviks võtta 10 päeva õppepuhkust alates 17. detsembrist. Kaua õppepuhkus kestab, kas 17.-29.12.2007? Kas tasu makstakse enne või peale õppepuhkust? Tööandja väitis, et pole kohustatud enne puhkusele minekut maksma. Asi lihtsalt selles, et mulle oleks oluline, et see toimuks ikka sel aastal, sest 2008 jaanuarist jään dekreeti ja emapalka hakatakse arvutama 2007. aasta järgi.

Täiskasvanute koolituse seaduse N 8 lg 2 kohaselt toimub puhkuse (õppepuhkuse) kestuse arvutamine puhkuseseaduses sätestatud korras. Puhkuseseaduse N 5 järgi arvutatakse puhkuse kestust kalendripäevades, mille hulka ei arvata rahvuspüha ja riigipühi. Seega ka õppepuhkuse hulka ei arvata rahvuspüha ja riigipühi. Kui küsija soovib võtta 10 kalendripäeva õppepuhkust alates 17.12.2007, siis õppepuhkuse perioodiks ongi 17.12 kuni 29.12.2007.

Täiskasvantute koolituse seaduse paragrahvi 8 lõike 5 kohaselt säilitab tööandja töötajale tasemekoolituse ajaks keskmise töötasu. Seega õppepuhkuse ajal saadavat tasu ei saa käsitleda puhkusetasuna puhkuseseaduse mõistes ning seega ei kuulu ka kohaldamisele puhkusetasu maksmist käsitlev regulatsioon. Õppepuhkuse aja eest saadav tasu on töötajale säilitatav tasu, mille maksmisele kohaldub palga maksmise jaoks ettenähtud regulatsioon. Ehk sisuliselt saab õppepuhkusel olev töötaja õppepuhkuse ajal saadaoleva tasu koos makstava palgaga.

Juhul, kui palga maksmise kuupäev on jaanuaris 2008, aga küsija soovib õppepuhkuse tasu saada detsembris 2007 seoses nn emapalga arvutamisega, oleks see võimalik tööandja vastavasisulise vastutuleku korral.