Annika Küüdorf,
Töökeskkonna Halduse OÜ ja Karelli arstikeskuse töötervishoiuarst:

Ligi 80 protsendil kontoritöötajaist esineb tervisekontrollil luu-, lihas- ja liigessüsteemi ning silmade tervisehäireid.

Silmade tervisehäired on sageli tingitud töötaja enda hooletusest – töötatakse tunde arvutiga ega tehta puhkepause või silmade võimlemisharjutusi. Lihas- ja liigesevalud ning selgroo deformatsioonid on sageli tingitud valedest tööharjumustest ja mitteergonoomiliselt kujundatud arvutitöökohast.

Kui ettevõttes tehakse riskianalüüsi, tuleb kindlasti ära hinnata arvutiga töötamise kestus, samuti kas töökohad on ergonoomiliselt kujundatud ning kas töötajail esinevad tervisekaebused. Riskianalüüsi tulemusena koostab tööandja tegevuskava, kus näeb ette võimalikud meetmed, et oma töötajatel tervisehäireid ennetada või vähendada. Üks meetmetest on ka töötajate füüsilise aktiivsuse tõstmine pärast tööd.

Kui tervisekontroll teeb konkreetsele töötajale ettepaneku massaažiks või mõneks muuks tervist edendavaks rehabilitatsioonivõimaluseks, peaks tööandja selle töötajale kas osaliselt või täies ulatuses kompenseerima.

Kui töötajal on nägemine halvenenud, tekkinud nn kuiva silma sündroom või muu tervisehäire ning kaebused on tekkinud või süvenenud ettevõttes töötamise ajal, on tööandja samuti kohustus osaliselt või täielikult hüvitada nägemisabivahenditega (prillid, läätsed, arvutiprillid, luup, kuvariekraanikate) seotud kulud.