Minu töö käib peamiselt arvutiga. Vahetasin mullu augustis töökohta. Novembris tundsin, et nägemine pole nagu vanasti. Silmaarsti juures selgus, et eelmise aasta veebruariga võrreldes (eelmine kontroll) on nägemine kehvemaks muutunud ning vajan uusi prille. Milliselt tööandjalt küsida prillikompensatsiooni, pole ju üheselt määratud, kus mu nägemine põntsu sai?

Annika Küüdorf, Töökeskkonna Halduse OÜ ja Karelli arstikeskuse töötervishoiuarst:

Tööandja on kohustatud töötaja, kes vähemalt poole oma tööajast töötab kuvariga, suunama esimese kuu jooksul silmaarstile ja töötervishoiuarstile. Loen kirjast, et töötaja pöördus novembris ise silmaarstile, kuna nägemine on halvenenud.

Loomulikult on praegu raske määratleda, kas nägemine läks halvaks juba eelmise tööandja juures või uue juures. Eelmiselt tööandjalt pole enam võimalik kompensatsiooni saada, kuna tööleping on lõpetatud.

Niisuguses olukorras on vaja praegust tööandjat nägemise halvenemisest informeerida, ja kuna tööandja pole ühe kuu jooksul ära kontrollinud töötaja silmanägemise seisu ega suunanud teda ka töötervishoiuarstile, siis praegu on kohustus tööandjal kokkuleppelise summa osas hüvitada prillid või nägemist korrigeerivad vahendid (läätsed).

Hüvitamise aluseks on töötervishoiuarsti otsus, kus on kirjas, kas töötaja vajab tööks prille või mitte. Võib olla ka silmaarstilt saadud dokument, et töötaja vajab tööks prille või läätsesid ja et tema nägemine on halvenenud.

Tööandjal on kohustus teatud intervalliga kontrollida töötaja silmanägemist, ja kui vahepeal on silmanägemine halvenenud, peab ta nägemise korrigeerimisvahendi kokkuleppelise summa ulatuses töötajale hüvitama.