Helve Toomla
jurist

•• Kuidas arvestatakse puhkepäevi töötajale, kes peab puhkuste ajal või olude sunnil kedagi asendama, näiteks töötama kuus päeva nädalas viie töönädala jooksul? Palun ka viidet seadusele.

Üldjuhul ei pea töötaja üle oma tööajanormi tööl olema ega tööd tegema. Kui aga tööandjal tekib olude sunnil või kellegi asendamiseks vajadus töötaja tööle rakendada üle tema tööajanormi, siis tuleb sõlmida kokkulepe ületunnitöö tegemise või puhkepäevadel töötamise kohta. Soovitan kirjalikku kokkulepet, milles oleks näidatud, kui palju ületunnitööd tehakse või millistel puhkepäevadel töötatakse, kuidas, kui suures mahus ja millal see hüvitatakse.

Palgaseaduse § 14 ja § 15 kohaselt võib nii ületunnitööd kui ka puhkepäevadel töötamist vastavalt poolte kokkuleppele hüvitada kas lisatasu maksmisega või vaba aja andmisega. Kui lepiti kokku lisatasus, siis peab see olema vähemalt 50% töötaja palga määrast. Vaba aja hulka seadus ei sätesta, kuid tööinspektsiooni selgituse kohaselt peaks seda olema sama palju, kui tehti ületunde või töötati puhkepäevadel.