Helve Toomla
jurist

Töötan koolis õpetajana, aga n-ö kõrvalt ajan ka transpordifirma asju. Sellega seoses küsin: kas firmasse saab tegevjuhiks tööle võtta ka 0,25 kohaga?

Eeldan, et küsija soovib tegevjuhina töötada töölepingu alusel osalise tööajaga kümme tundi nädalas. Mitme tööandja juures võib töölepingu sõlmida küll, kuid seejuures on piiriks tööaja üldine riiklik norm – 40 tundi nädalas. Et seda mitte ületada, peaks küsija ka koolis osalise tööajaga töötama.

Kui aga küsija teeb tegevjuhi tööd firma juhatuse liikmena, nii et tegevjuhi ja juhatuse liikme kohustused sisuliselt kattuvad, siis temaga ei võigi töölepingut sõlmida (vt TLS § 7 p 10). Juhatuse liikmega sõlmitakse käsundusleping ja sel juhul eelnimetatud tööaja piirang ei kehti.

Kuidas tasustatakse ületunnitööd, kas see erineb palga või päevatasu arvestamisest?

Ületunnitöö eeldab üldjuhul poolte kokkulepet, sh ka hüvitamise viisis – kas raha või vaba ajaga. Kui pooled on kokku leppinud rahalises hüvituses, siis tuleb ületunnitöö eest maksta lisatasu vähemalt 50% töötaja tunnipalga määrast ehk 1,5-kordselt. Palgamäär ehk põhipalk peab iga töötaja töölepingus kas tunni-, päeva-, nädala- või kuupalgamäärana kirjas olema. Kui seal on näidatud kuupalgamäär, siis tunnipalga arvutamisel jagatakse kuupalk konkreetse kuu tööajanormile vastavate töötundide arvuga. Näiteks mais on 168 töötundi.